Stadion Galgenwaard in Utrecht, de thuishaven van FC Utrecht
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Extra inspectie stadion FC Utrecht, 'gewaarschuwd mens telt voor twee'

FC Utrecht wil zeker weten dat stadion Galgenwaard veilig is. Het stadion is door dezelfde bouwers gebouwd als het AZ-stadion, waarvan een week geleden een deel van het dak instortte.

Een eerste visuele inspectie deze week leverde geen bijzonderheden op. Toch eist de voetbalclub extra onderzoek. Stadiondirecteur Jan Spelt is daartoe bereid.

"We willen de veiligheid kunnen garanderen", aldus een woordvoerder van FC Utrecht bij NH Nieuws.

Zwakke lasverbindingen

De ongerustheid in Utrecht heeft alles te maken met de tussenrapportage, gisteren, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daaruit bleek dat het stuk dak in Alkmaar naar beneden kwam doordat een aantal lasverbindingen bezweek. "Daarom benadrukken wij extra bij stadioneigenaar Jan Spelt dat we ook specifiek op het gebied van de lasnaden en lasverbindingen een waarborging willen hebben", aldus FC Utrecht.

We hebben onderstaande foto, van een van de lasverbindingen in het AZ-stadion, voorgelegd aan lasinspecteur Marchel Kaspers:

'Het kan om een las gaan die niet goed gedicht is'

Eerder deze week heeft de gemeente Utrecht al een extra inspectie uitgevoerd. Daarbij zijn de bouwtekeningen en de constructie bekeken. Ook hebben deskundigen een visueel onderzoek gedaan. "Daaruit zijn geen bijzonderheden gebleken", zegt een woordvoerster van de gemeente.

Zij wijst er ook op dat de constructie van het dak van Galgenwaard "fundamenteel anders" is dan die van het AZ-stadion. De gemeente wacht het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af.

'Gewaarschuwd mens telt voor twee'

Toch is FC Utrecht nog niet gerustgesteld. Stadiondirecteur Spelt bereidt daarom een extra onderzoek voor, waarbij specifiek wordt gekeken naar de lasverbindingen. "We hebben geen enkel vermoeden dat daar iets mis mee is. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee", zegt hij. Wanneer het nieuwe onderzoek wordt gedaan, is nog onduidelijk.

Zelf maakt Spelt maakt zich in ieder geval geen zorgen. "Ik heb vertrouwen in Romkes (de constructeur van het gebouw, red.). Ik ga volgende week zondag bij de thuiswedstrijd met een gerust hart onder het dak in Galgenwaard zitten."

Advertentie via Ster.nl