De ingang van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde
NOS Nieuws

Festivalbezoek? Goed je handen wassen tegen poepbacterie

Bezoekers van festivals doen er goed aan om vaak hun handen te wassen. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontdekten op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde dat veel festivalgangers de zogenoemde poepbacterie op hun handen hadden.

Ongeveer 75 procent van de 450 deelnemers aan de proef had deze E.coli-bacterie op hun handen. Dat is veel meer dan normaal. Op bijvoorbeeld een kantoor heeft ongeveer 5 procent van de werkenden poepbacteriën aan zijn handen.

De deelnemers trokken een handschoen aan waar vloeistof in zat. Ze hielden de handschoen even aan en gaven die daarna weer terug. De onderzoekers maakten een kweek uit de vloeistof en keken vervolgens welke micro-organismen erin zaten.

De Universiteit Utrecht komt nu met de eerste resultaten vanwege de start van Lowlands, dat festival begint morgen. Het onderzoek is nog niet afgerond, laat een woordvoerder weten.

Handen wassen

Het probleem van de poepbacteriën is relatief eenvoudig op te lossen volgens de Universiteit. Na toiletbezoek en voor het eten handen wassen met zeep en na afloop afdrogen met een papieren handdoekje. Ook ontsmettingsmiddel wordt aangeraden, zoals gel of doekjes.

Verder moeten festivalorganisaties zorgen voor voldoende en goed uitgeruste waterpunten voor de bezoekers om hun handen te wassen. De E.coli-bacterie kan in de regel bij gezonde mensen geen kwaad, maar als hij via de mond wordt ingenomen, bijvoorbeeld met eten, kan hij wel een infectie veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl