Bungalows op een vakantiepark van CenterParcs
NOS NieuwsAangepast

Stof, beestjes en poepbacterie: 'Helft vakantiebungalows is vies'

Veel bungalows op vakantieparken worden niet goed schoongemaakt. In de huisjes is stof, kalk en schimmel te vinden, maar er is ook veel viezigheid die met het blote oog niet te zien is. Dat blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond.

De bond onderzocht op dertig Nederlandse vakantieparken één huisje en beoordeelde veertien van die huisjes als "niet schoon genoeg". Het gaat om parken van bekende bedrijven als Hogenboom, CenterParcs, Roompot, Landal en Droomparken.

"We hebben dit onderzoek vijf jaar geleden ook gedaan en we wilden weten of de parken hun leven gebeterd hebben", zegt woordvoerder Joyce Donat van De Consumentenbond. "Helaas: de huisjes zijn niet schoner dan toen."

  • Consumentenbond
  • Consumentenbond
  • Consumentenbond
  • Consumentenbond

Bij een visuele inspectie met een uv-lamp werden in de bungalows sporen van bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen gevonden. Vooral de muren in de badkamer, keuken en het toilet waren vies.

Ook nam de bond monsters af van de douchevloer en badkuip, de wc-bril, de wastafelkraan, de eettafel, het aanrecht en de deurklinken. In een laboratorium werd vervolgens getest hoeveel bacteriën de monsters bevatten. Bij 23 huisjes bleek het aantal bacteriën op in ieder geval één van die plekken te groot.

Daarnaast werd in de helft van de onderzochte bungalows de poepbacterie E.coli aangetroffen. Die bacterie komt voor in de darmen van mensen en dieren. Wie met de bacterie in aanraking komt, kan daar misselijk van worden of diarree van krijgen.

  • Consumentenbond
  • Consumentenbond
  • Consumentenbond
  • Consumentenbond

"We horen regelmatig van consumenten dat ze het eerste uurtje van hun vakantie besteden aan het schoonmaken van hun huisje, omdat het vies oogt. Dat is niet de bedoeling, want mensen betalen op een bungalowpark gemiddeld 50 euro voor de schoonmaak", zegt Donat.

Rechter

De bedrijven achter de bungalowparken reageren verschillend op het onderzoek.

Landal zegt tegen De Consumentenbond dat de bungalows "naar de gangbare hygiënenormen worden schoongemaakt", maar neemt de bevindingen wel serieus. Roompot - ook eigenaar van Hogenboom - herkent zich niet in de uitkomsten van het onderzoek en stapte zelfs naar de rechter om publicatie tegen te houden. De rechter gaf het bedrijf geen gelijk.

CenterParcs belooft maatregelen te nemen om de vakantiehuisjes beter schoon te krijgen. "Het is jammer dat we niet goed uit de test komen. We hebben al jaren een eigen schoonmaakploeg en daar probeer je het zo goed mogelijk mee te doen, maar het blijft mensenwerk", zegt directeur Mark Giethoorn.

"Als het beter kan, dan moet het ook beter. In het betreffende huisje was het met name qua bacteriën niet in orde. We gaan het laboratorium dat regelmatig op ons park komt monsters laten nemen in alle huisjes. Ook gaan we kijken of we met een ander schoonmaakproduct een beter resultaat kunnen krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl