Premier Modi houdt zijn toespraak voor een mensenmassa in New Delhi EPA

In India wordt vandaag de onafhankelijkheid van de Britten in 1947 gevierd. De viering komt op het moment dat de overwegend islamitische deelstaat Kashmir de gedeeltelijke autonomie is kwijtgeraakt en door de Indiase regering van de buitenwereld is afgesloten.

De regering besloot vorige week de privileges van de staat in te trekken, tot woede van de deelstaat en ook Pakistan, waar Kashmir deels binnen valt. India en Pakistan voerden tot twee keer toe oorlog over de grensregio.

De spanningen tussen India en Pakistan duren al ruim 70 jaar. Bekijk hier hoe het conflict is ontstaan:

Een relatie gedrenkt in bloed: India en Pakistan al ruim 70 jaar aartsvijanden

Premier Modi hield vandaag een toespraak voor een mensenmenigte in New Delhi. Hij ging ook in op de kwestie-Kashmir.

"Het was een van de eerste dingen waarover hij sprak", zegt correspondent Alette André in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij zei onder meer dat de droom van Sardar Patel, de architect van het onafhankelijke India, nu vervuld is. De speciale status van Kashmir leidde volgens Modi tot nepotisme, corruptie en ongelijke rechten voor vrouwen en minderheden. Nu is er echt één natie en grondwet, zegt hij."

Kashmir is al tien dagen van de buitenwereld afgesloten. Daar zei Modi niets over. "Gisteren zei de lokale politie dat de restricties geleidelijk aan soepeler worden. Dat is al het geval in Jammu, het deel van de staat dat overwegend hindoe is", vertelt André. "Het is niet duidelijk hoelang telefoon- en internetverbindingen er nog uit liggen."

Relatie met Pakistan

De kwestie-Kashmir ligt gevoelig in Pakistan; de landen zijn sinds de onafhankelijkheid in conflict over de overwegend islamitische regio Kashmir, die verdeeld is over de twee landen. Premier Khan reageerde met het wegsturen van de Indiase ambassadeur, het opschorten van de handel met India en een gang naar de VN-Veiligheidsraad.

Gisteren vierde ook Pakistan de onafhankelijkheid. Op 14 augustus 1947 werd het land een onafhankelijk onderdeel van het Britse Gemenebest. Ter gelegenheid daarvan hield Khan een toespraak in het Pakistaanse deel van Kashmir. In de toespraak beschuldigde hij India ervan de militaire dreiging in de regio op te voeren.

Modi reageerde vandaag niet op die uitspraak. "Modi heeft Pakistan niet genoemd in zijn speech", zegt André. "Hij zei wel dat 'mensen die terrorisme steunen' hard moeten worden aangepakt. Daarmee wordt in India meestal Pakistan bedoeld. Los daarvan blijft India benadrukken dat dit een binnenlandse kwestie is."

STER reclame