Ivo van Hove vorig jaar tijdens een repetitie van de voorstelling De dingen die voorbijgaan
NOS Nieuws

Theatermaker Ivo van Hove geëerd met Johannes Vermeer Prijs

Theatermaker Ivo van Hove heeft de Johannes Vermeerprijs gewonnen, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De prijs wordt toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars van verschillende artistieke disciplines.

De Vlaamse Van Hove krijgt de prijs voor zijn "grandioze bijdrage" aan de ontwikkeling van het theater in Nederland en daarbuiten, zegt de jury.

De theatermaker bracht het Internationaal Theater Amsterdam de afgelopen jaren naar de wereldtop. Door taal, drama, regie en beeld samen te brengen heeft Van Hove volgens de jury het theater vernieuwd.

Grote eer

"Het is natuurlijk fantastisch en een grote eer", zegt Van Hove. "Dat het theater op die manier geëerd wordt met een staatsprijs die over alle kunsten en disciplines heengaat."

Eerder ontvingen onder anderen fotograaf Erwin Olaf, kunstenaar Marlene Dumas en architect Rem Koolhaas de Johannes Vermeerprijs.

Van Hove krijgt de prijs op 25 september in de Ridderzaal uit handen van minister Van Engelshoven. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro gekoppeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl