Ivo van Hove
NOS NieuwsAangepast

Vlaanderen eert regisseur Ivo van Hove met Cultuurprijs

De Vlaamse theater- en operaregisseur Ivo van Hove heeft in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015 uitgereikt gekregen. Minister van Cultuur Gatz prees de "verbluffende hoeveelheid hoogstaande producties" van de hand van Van Hove.

De theatermaker geniet internationale faam; hij is in Nederland vooral bekend geworden als directeur van Toneelgroep Amsterdam. Eerder gaf hij ook leiding aan het Holland Festival. Als gastregisseur werkte hij onder meer in Londen, Brussel, Berlijn, München en New York. In New York maakte hij eind vorig jaar de musical Lazarus met muziek van David Bowie.

Volgens de jury van de prestigieuze Cultuurprijs weet Van Hove "als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd".

Dorpeling

Van Hove is blij met de Vlaamse eer, zei hij bij de prijsuitreiking: "Ik heb het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog."

De prijs bestaat uit een beeldje en 20.000 euro. Eerder ging de Cultuurprijs naar onder anderen Hugo Claus, Jan Decleir en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl