Agenten vuren traangas af op betogers in Hongkong EPA

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij pas een nieuw handelsakkoord wil sluiten met China, als dat land de spanning in Hongkong op een nette manier heeft opgelost. "China wil natuurlijk een deal sluiten. Laat ze eerst een humane oplossing voor Hongkong vinden", schrijft hij op Twitter.

Trump doet ook een oproep aan de Chinese president Xi, die hij "een groot leider" noemt. "Ik twijfel er niet aan dat hij het probleem snel en humaan wil oplossen. Hij kan dat voor elkaar krijgen", aldus Trump. Hij suggereert een persoonlijke ontmoeting met de Chinese leider.

Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen richting China. Ze vrezen dat Peking zal ingrijpen vanwege de protesten in Hongkong.

De protesten duren inmiddels tien weken. Het begon met verzet tegen een wet waardoor mensen makkelijker aan China kunnen worden uitgeleverd. Inmiddels richten de demonstranten zich tegen de toenemende Chinese invloed in Hongkong in het algemeen.

Ook uit andere landen neemt de druk op China toe. De Duitse bondskanselier Merkel riep gisteravond op tot een vreedzame oplossing. "Alles moet worden gedaan om geweld te voorkomen. Via gesprekken moeten mogelijke oplossingen worden gevonden", zei tegen journalisten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian doet een beroep op alle partijen om te bespreken hoe het geweld kan stoppen.

Militaire voertuigen

Gisteren heeft de politie traangas afgevuurd richting demonstranten die zich hadden verzameld bij een politiebureau. Ook werden ze met wapenstokken uit elkaar gedreven. Op het vliegveld waren de protesten veel minder groot dan in de voorgaande dagen.

Op satellietbeelden is te zien dat China honderden militaire voertuigen heeft geplaatst in de stad Shenzhen, vlak bij Hongkong. Volgens Chinese staatsmedia zijn voertuigen daar voor een oefening, maar het zou er ook op kunnen duiden dat China zich voorbereidt op militair ingrijpen in Hongkong.

STER reclame