NOS Nieuws

Beurzen in de ban van rente en recessie: Wall Street diep in het rood

Met de Nederlandse economie gaat het goed, bleek ook vandaag uit cijfers van het CBS, kijkend naar de wereld om ons heen zien beleggers minder fraaie dingen. De Europese beurzen sloten met dikke minnen en op Wall Street daalden de aandelenkoersen in crisistempo. De VIX, de paniekmeter van de beurs, sloeg uit in het rood en steeg met meer dan een kwart.

De AEX sloot 1,6 procent lager op 536 punten. Daarmee staat de Amsterdamse beursgraadmeter onder het slotniveau van 2017. Londen, Parijs en Frankfurt verloren rond de 2 procent.

Wall Street kleurde dieprood. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq verloren meer dan 3 procent. De opleving van gisteren blijkt van heel korte duur. Even werd de onzekerheid rond de geopolitieke en economische onrust van handelsoorlogen en brexit opzijgeschoven, omdat de Amerikanen een deel van de nieuwe importheffingen voor Chinese goederen opschoven.

Schaduwen van een recessie

De onzekerheid en onrust over de handelsoorlog tussen de VS en China en de krimp van de Duitse en Britse economie wordt opgestookt door de rente op de obligatiemarkten. Die duidt op de komst van een recessie.

Normaal betaal je voor een langlopende lening, zeg tien jaar, een hogere rente dan voor een kortlopende lening van twee of drie jaar. Maar de wereld staat op z'n kop: voor een 10-jarige lening betaal je nu minder rente dan voor een kortlopende lening. Met andere woorden: het risico op problemen, een recessie, een economische dip, of erger een crisis, is op de korte termijn groter dan op de lange termijn.

Maanden geleden werd dit al verwacht en in de Verenigde Staten is deze 'inverted yield curve' nu zover. In het verleden is gebleken dat als de lange en de korte rente elkaar kruisen een economische recessie binnen afzienbare tijd een feit is.

Maar de alsmaar dalende rente trekt het vloerkleed onder de markt weg. De obligatierentes staan op ongekend lage niveaus en voor steeds meer landen diep in de min. Om geld te lenen aan de staat wordt niet meer verdiend maar moeten beleggers geld op toeleggen. Voor Duits schuldpapier moeten ze nu al meer dan 0,6 procent rente betalen, voor Nederlandse schuld meer dan 0,5 procent.

Voor beleggers is het een hele kunst om nog ergens rendement te halen. De obligatierentes zijn extreem laag, de aandelenkoersen kelderen en op een rekening zetten kost geld door inflatie en nul of negatieve rente. De prijs van olie daalt ook, alleen goud stijgt, naar 1530 dollar per ounce, zoals gebruikelijk in dit soort barre tijden. De bitcoin-beleggers weten het ook niet meer. De cryptomunt daalde binnen een dag met 10 procent naar iets meer dan 10.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl