KNWU wil met Ligtlee grensoverschrijdend gedrag in wielersport aanpakken
De KNWU, de Nederlandse wielerunie, komt met een nieuw programma om de wielersport veiliger en gezonder te maken. Daarin gaat de bond samenwerken met olympisch kampioene Elis Ligtlee.
De KNWU was de eerste sportbond in Nederland die een onderzoek liet doen naar grensoverschrijdend gedrag binnen de wielersport. Ruim 2.000 amateurs en 113 profrenners deden mee aan de enquête. Daaruit bleek dat er sprake was van verbaal geweld, dwang, pesterijen en chantage in de wielersport.
Aan de resultaten gaat de wielerunie nu handen en voeten geven. Ligtlee, die in 2018 stopte, gaat vanaf september presentaties verzorgen en informatieve gesprekken voeren met atleten en clubs.
Ligtlee was tijdens haar wielercarrière zelf ook slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag; ze werd door de begeleiding onophoudelijk aangesproken op haar gewicht. Mede door die perikelen zette de Olympische kampioene al op 24-jarige leeftijd een punt achter haar loopbaan als baanwielrenner.
Open cultuur
Ligtlee zegt op de website van de KNWU dat ze tijdens haar eigen carrière gesprekken over wat wel of juist niet normaal is binnen de topsportwereld, heeft gemist. "Ik hoop met mijn kennis en ervaring andere sporters en clubs te kunnen helpen om een meer 'open cultuur' na te streven."
Vanaf 2016 kwamen er allerlei schandalen in de sportwereld aan het licht. Onder meer oud-Sportvrouw van het jaar en voormalig profwielrenster Petra de Bruin zei dat ze jarenlang seksueel misbruikt is.