De straten rond de Notre-Dame zijn vanochtend vroeg afgezet Frank Renout/NOS

In de omgeving van de Notre-Dame wordt vanaf vandaag flink schoongemaakt. Sinds de brand in april liggen er looddeeltjes op het plein voor de Parijse kathedraal en de straten in de buurt.

Het dak van de kathedraal bestond onder meer uit 400 ton lood. Dat is bij de brand voor een groot deel in de omgeving terechtgekomen. Eerdere schoonmaakbeurten bleken niet genoeg om alles weg te krijgen.

Schoonmaken met gel

Daarom worden de straten rond de Notre-Dame nu helemaal afgesloten om de klus te kunnen klaren. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van een soort gel die de deeltjes opzuigt.

"Dat wordt op de weg gespoten en ook op straatmeubilair", vertelt correspondent Frank Renout. "Dat moet dan een paar dagen intrekken en dan wordt het weggehaald."

De gel-substantie werd eerder al gebruikt bij een school in de buurt AFP

De eerste fase van de schoonmaak duurt zo'n twee weken. Tot die tijd is het Île de la Cité, het eiland waar de Notre-Dame staat, grotendeels afgesloten. "Niet iedereen leek daar vanochtend van op de hoogte. Er stonden mensen voor de hekken die op het eiland werken. Zij worden omgeleid", zag Renout.

De Parijzenaren zelf maken zich volgens de correspondent verder niet zo druk om de schoonmaak en afzettingen. "Ze zijn vooral ongerust over de gezondheidsrisico's." Een inname van te veel lood kan onder meer schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de bloedsomloop.

Om zeker te weten dat alle looddeeltjes uiteindelijk weg zijn, komen er na de eerste fase nog twee schoonmaakrondes. De gehele klus duurt tot medio september.

De Notre-Dame brandde in april grotendeels uit. Kijk hier terug hoe dat ging en welke impact dat had:

Terugkijken: zo beleefde Parijs de brand die de Notre-Dame verwoestte

STER reclame