ANP
NOS Nieuws•

Geen deal over aftrekpost tussen Belastingdienst en Uber

De Belastingdienst heeft geen toezeggingen gedaan aan taxi- en bezorgdienst Uber over een aftrekpost van 6,1 miljard dollar. Dat bevestigen bronnen aan de NOS, na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.

Vorige week ontstond politieke ophef over een mogelijke 'belastingruling', een deal waarbij Uber zekerheid zou hebben gekregen over de aftrekpost. Uber heeft nog nooit winst gemaakt, maar vanaf het moment dat het bedrijf dat wel zou doen, zouden de eerste 6,1 miljard dollar (5,5 miljard euro) aftrekbaar zijn bij de Nederlandse fiscus, zo luidde het verhaal.

Belastingparadijs Bermuda

Uber verhuisde afgelopen maart het intellectueel eigendom van het merk van belastingparadijs Bermuda naar Nederland. In stukken die het bedrijf deponeerde bij de Amerikaanse toezichthouder SEC, schreef Uber dat de verhuizing tot een hogere waardering leidde van het intellectueel eigendom, en dat het bedrijf kon rekenen op een aftrekpost van 6,1 miljard dollar.

Volgens bronnen met kennis van de details van deze zaak, gaat het hierbij enkel om een berekening van Uber zelf. Het bedrag geeft de contante waarde weer van het (eenmalig) belastingvoordeel bij de afschrijving van het intellectueel eigendom.

Het nieuws over de aftrekpost leidde tot Kamervragen door Eppo Bruins van de ChristenUnie. Ook Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) reageerden kritisch.

De belastingdienst geeft geen commentaar over individuele belastingplichtigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl