Amerikaanse sporters protesteren opnieuw tijdens volkslied
Amerikaanse sporters hebben opnieuw geprotesteerd tegen misstanden in hun land. Wat drie jaar geleden begon met een knielend protest van de American Football-speler Colin Kaepernick tegen politiegeweld in Amerika, kreeg afgelopen weekend navolging van twee sporters bij de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima.
Op vrijdag knielde schermer Race Imboden toen het Amerikaanse volkslied werd gespeeld, nadat hij een gouden medaille had ontvangen. De volgende dag stak Gwendolyn Berry, die goud won in het kogelslingeren, een vuist in de lucht toen het volkslied klonk.
Op deze video is de actie van Imboden te zien:
De protesten zijn opmerkelijk, vindt sportjournalist Maarten Kolsloot, gezien het succes van de twee Amerikaanse sporters. "Berry is recordhoudster en Imboden werd al eens wereldkampioen", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze geven hiermee dus echt een signaal af."
Dat signaal is extra sterk, denkt Kolsloot, omdat het vandaag precies twee jaar geleden is dat bij een aanslag met een auto in Charlottesville een jonge vrouw om het leven kwam. In die Amerikaanse stad stonden toen extreem-rechtse betogers en tegendemonstranten tegenover elkaar. Een man reed met opzet in op de tegendemonstranten; er vielen een dode en tientallen gewonden.
'Lange lijst problemen'
Op Twitter schreef Imboden, die ook dj en model is, dat hij protesteert voor "een lange lijst problemen, waarop racisme, wapenbezit en mishandeling van immigranten bovenaan staan". Ook riep hij anderen op zijn voorbeeld te volgen.
"Imboden is naast voetballer Megan Rapinoe een van de weinige witte sporters die deelnemen aan het protest", vertelt Kolsloot. "Maar juist omdat schermen een vrij witte, elitaire sport is, gaf Imboden aan het belangrijk te vinden om mee te doen."
De actie van de twee sporters is gedurfd, aangezien deelnemers aan de Pan-Amerikaanse Spelen een document moeten ondertekenen waarin staat dat politieke statements uit den boze zijn. "Bovendien reageerde Trump afkeurend toen Kaepernick drie jaar geleden als eerste knielde voor het volkslied", vertelt Kolsloot. "Hij vond dat demonstrerende atleten ontslagen moesten worden worden en noemde hen klootzakken."
Het kwam Kaepernick duur te staan: door de ophef kwam hij zonder club te zitten en was hij gedwongen de sport te verlaten.
Op de actie van Berry en Imboden heeft Trump nog niet gereageerd. "Maar zo sterk als drie jaar geleden is zijn retoriek niet meer", zegt de sportjournalist. "Het gerucht gaat dat Kaepernick weer terugkomt. Trump zei zelfs: if he's ready, I would love to see him play." Als reactie gaf Kaepernick klaar te zijn om opnieuw aan de slag te gaan.
Ondanks de verzachtende woorden over Kaepernick reageerde een woordvoerder van het Amerikaans Olympisch comité fel op de actie van de twee sporters. "Ze zijn beiden grote kanshebbers om naar de Spelen in Tokio in 2020 te gaan", zegt Kolsloot, "maar of het protest daar gevolgen op heeft, is onduidelijk." Berry zou inmiddels een meeting met het Comité hebben gehad, maar wat daar is uitgekomen, is onbekend.
Kolsloot acht de kans klein dat de twee lang geschorst zullen worden. "Beide atleten zijn medaille-kandidaten, met zelfs kans op goud. Bovendien zullen de protesten alleen maar groter worden. Het is wachten op de volgende knielende sporter."