Met muziek tijdens operatie minder pijnstillers nodig, maar heavy metal werkt niet
Patiënten die voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende pijnstillers nodig. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam uit de resultaten van 55 eerder uitgevoerde studies.
Sommige deelnemers aan die studies kregen wel een koptelefoon op, anderen kregen geen muziek te horen. Het bleek dat de eerste groep na de operatie veel minder zware pijnstillers, zogenoemde opioïden, nodig had dan de groep die dezelfde ingreep onderging zonder muziek. Daarnaast hadden ze tijdens de operatie minder narcosemiddel en spierontspanner nodig.
Verslavend
De leider van de onderzoekgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel, is blij verrast. Het gunstige effect van muziek is groter dan gedacht. Het kost bijna niets en heeft geen bijwerkingen.
Volgens Jeekel is het grote voordeel dat patiënten veel minder zware en verslavende pijnstillers toegediend hoeven te krijgen. Een op de vijftien mensen die tijdens een operatie deze middelen krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. In totaal gebruiken 1,3 miljoen mensen verslavende pijnstillers.
Ritme
Jeekel wil graag gaan onderzoeken welke soort muziek het beste werkt. Gebleken is al wel dat het gunstige effect bij heavy metal en een bepaald type hardrock niet optreedt. "Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes", zegt Jeekel op de site van het Erasmus MC.
Het ziekenhuis gaat muziek tijdens de operatie nu als behandeling aanbieden op een aantal afdelingen. Patiënten krijgen een lijst met muziek om uit te kiezen, van modern tot klassiek.
De studie naar muziek als onderdeel van de behandeling wordt gepubliceerd in het chirurgische tijdschrift Annals of Surgery.