Demonstranten in Moskou EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Weer tienduizenden betogers op de been in Rusland

In Moskou en andere Russische steden hebben voor de derde zaterdag op rij tienduizenden mensen gedemonstreerd. Ze betoogden tegen de in hun ogen oneerlijke gemeenteraadsverkiezingen. Er waren in de hoofdstad zo'n 60.000 betogers, denkt de organisatie. De politie, die veel mensen had ingezet, houdt het op 20.000.

De Russische politie heeft honderden mensen opgepakt, meldt OVD-info, een onafhankelijke organisatie die de protesten monitort. Het merendeel werd aangehouden in Moskou, tientallen in Sint-Petersburg en ruim tien in Rostov aan de Don.

De kiescommissie heeft critici van de Russische regering uitgesloten van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, omdat er administratieve fouten zouden zijn gemaakt. Bij vorige betogingen tegen die uitsluitingen werden meer dan 2000 mensen opgepakt. Ook zitten bijna alle oppositiekandidaten in de cel.

Het protest is inmiddels breder geworden. Eerder zei NOS-correspondent David Jan Godfroid dat het protest gericht is tegen "de algehele politieke situatie in Rusland".

Mars door het centrum

De demonstratie in Moskou van vandaag was, in tegenstelling tot de andere betogingen, wel door de autoriteiten toegestaan. Vanuit de oppositie was opgeroepen tot een mars door het centrum, maar die was door de autoriteiten niet toegestaan.

De prominente Russische oppositiepolitica Ljoebov Sobol, een medestander van de prominente Kremlin-criticus Aleksej Navalny, werd voorafgaand aan het protest al ingerekend.

Beelden van de arrestatie:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Honderden aanhoudingen bij nieuwe protesten in Rusland

STER reclame