Kashmir vrouwen Hollandse Hoogte / AP

Vrouwenrechtenactivisten zijn boos over uitspraken van Indiase mannen die graag een vrouw uit Kashmir willen trouwen. Door het intrekken van de speciale status van Kashmir door India, zou zo'n huwelijk aantrekkelijker zijn geworden.

Veel van de kritiek richt zich op een toespraak van een parlementariër van de Hindoe-nationalistische regeringspartij BJP. De politicus spoort mannen van het partijkader aan om hun voordeel te doen met de grondwetswijziging.

"Onze partijwerkers mogen blij zijn, nu ze met een lichtgekleurde Kashmir-meid kunnen trouwen," zei hij op een bijeenkomst in noord-India.

Klik op de video om de hele uitspraak te zien:

Na het verschijnen van de video lieten mannen uit India via social media weten dat ze belangstelling hadden voor een vrouw uit Kashmir. "Proficiat, India. Nu kunnen vrijgezelle mannen mooie meiden uit Kashmir trouwen, dankzij de afschaffing van 370", zegt iemand verwijzend naar het ingetrokken grondwetsartikel.

Iemand anders zegt: "De droom van elke Indiase jongen nu: 1. Lapje grond in Kashmir 2. Baan in Kashmir 3. Trouwen met een meisje uit Kashmir."

De berichten leidden meteen tot veel afkeurende reacties:

Hoewel er dus veel kritiek is op de opmerkingen uit India, is het wel zo dat vrouwen in Kashmir door de afschaffing van de autonome status meer rechten krijgen.

De Indiase regering wil het gebied meer betrekken bij de rest van India. Tot nu toe konden alleen mensen uit Kashmir zelf daar land bezitten en een baan bij de overheid krijgen. Vrouwen uit Kashmir die met een man van buiten de autonome deelstaat trouwden, liepen het risico om die rechten te verliezen.

Door de intrekking van Artikel 370 worden die beperkingen opgeheven. Ook Indiërs uit andere regio's kunnen straks land kopen in de deelstaat en huwelijken tussen mensen uit Kashmir en daarbuiten hebben geen nadelige juridische gevolgen meer.

Hoe zit het ook alweer met het conflict in Kashmir? We leggen het uit in deze video:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

STER reclame