Reuters

De Indiase regio Kashmir is al anderhalve dag afgesneden van de buitenwereld. Er geldt een uitgaansverbod en er is geen telefoon- en internetverkeer mogelijk. "Niemand weet wat er nu gebeurt", zegt Aletta André, correspondent Zuid-Azië. "Met de hele vallei kun je geen contact meer krijgen."

Het Indiase deel van Kashmir is een autonome regio aan de grens met Pakistan, maar gisteren trok de Indiase hindoe-nationalistische regering die speciale status in. Artikel 370, waar de autonome status van Kashmir in is vastgelegd, werd ongeldig verklaard door New Delhi.

Geen updates

Het gebeurt vaker dat India de communicatie in Kashmir platlegt, maar zo vergaand als dit is uniek. Met de maatregel probeert India meer grip te krijgen op de regio, waarover het land al decennia in conflict verkeert met buurland Pakistan. Vorige week stuurde India nog 10.000 extra militairen naar Kashmir.

Hoe zit het ook alweer met het conflict in Kashmir? We leggen het uit in deze video:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

"Mensen uit Kashmir kunnen hun familieleden daar niet bereiken", zegt correspondent André. "Alle telefoonlijnen en het internet liggen plat. Ook journalisten zijn niet per telefoon of internet bereikbaar. Lokale nieuwssites zijn al sinds zondagavond niet geüpdatet. Voor persbureaus als AP is het een uitdaging om beeldmateriaal naar buiten te krijgen. Dat gaat bijvoorbeeld op usb-sticks die met passagiers van vluchten naar New Delhi worden meegegeven."

Inwoners van Kashmir zijn bang dat India stuurt op demografische verandering in de regio, die overwegend islamitisch is. Volgens Artikel 370 is de verkoop van land aan mensen buiten Kashmir verboden, maar dat is nu dus opgeheven. Nu kunnen hindoes uit de rest van India naar Kashmir trekken.

Hoelang de lockdown gaat duren, is onzeker. "Dat zorgt voor veel onzekerheid bij iedereen die familie in Kashmir heeft", zegt André. "Ze kunnen op geen enkele manier contact maken met hun vader of moeder. En wanneer het wel kan, weten ze ook niet."

Hoewel de communicatie met de hele regio afgesloten is en niemand over straat mag, kun je Kashmir wel in. "Je kunt gewoon een vliegticket boeken naar Srinagar, de hoofdstad van Kashmir", vertelt André. "Dan mag je met dat ticket ook over straat, tot je bij je huis of hotel bent."

Drie maanden

Rohit Kansal, een hooggeplaatste ambtenaar uit Kashmir heeft in Indiase media gezegd dat er drie maanden eten en drinken is voor de inwoners van de regio. Daarom zouden mensen zich geen zorgen hoeven te maken, volgens Kansal. "Maar nu zijn mensen juist als de dood dat dit drie maanden lang gaat duren", zegt André. "Dat zal vast niet gebeuren, maar het toont de onzekerheid waar men nu in verkeert."

Het intrekken van Artikel 370 is de meest vergaande politieke actie in het 70-jaar durende conflict over de regio in de Himalaya. Verschillende experts zeggen tegen Al Jazeera dat de actie juridisch niet houdbaar is, maar de Indiase overheid betwist dat.

Buurland Pakistan is woedend. Premier Khan zegt naar de VN-Veiligheidsraad te stappen en waarschuwt vandaag voor een oorlog tussen de twee landen.

STER reclame