De haven van Severodvinsk in 2008 Flickr / Vasilyev Serge / CC 2.0 by

De ontploffing op een militair terrein in Rusland van donderdag heeft meer levens geëist dan eerder bekendgemaakt. Aanvankelijk werden er twee dodelijke slachtoffers gemeld, nu blijkt dat vijf mensen zijn omgekomen.

De explosie vond plaats bij de test van een raketmotor op de militaire basis. Er zijn volgens het staatsatoombedrijf Rosatom ook zeker drie gewonden.

Bij het testen ontplofte volgens het ministerie van Defensie de brandstof in de motor en daarna brak brand uit. Het ongeluk gebeurde donderdag bij de stad Severodvinsk, in het noorden van het land.

'Experimentele raket'

Volgens Amerikaanse experts is er een experimentele raket ontploft die wordt aangedreven met kernenergie. In Severodvinsk werd na de ontploffing een licht verhoogde radioactiviteit gemeten, waarop inwoners uit voorzorg jodiumpillen insloegen.

Greenpeace Rusland maakt zich ook zorgen, vooral voor de mensen die in dorpen vlak bij de militaire basis wonen. Op 30 kilometer van de basis wordt al straling gemeten, maar hoe hoog het stralingsniveau dichter bij de plek van de ontploffing is is onbekend.

Een inwoner van Severodvinsk meet de verhoogde radioactiviteit buiten zijn huis.

Omwonenden vrezen radioactieve straling na ontploffing raket op Russische basis

De Russische autoriteiten zeggen dat het stralingsniveau in de omgeving weer normaal is en dat mensen zich geen zorgen hoeven maken. Toch is een deel van de Witte Zee en de Barentszzee voorlopig afgesloten voor de scheepvaart.

STER reclame