AFP
NOS Nieuws

Trump benoemt waarnemend inlichtingenchef: Joseph Maguire

President Trump heeft een waarnemend inlichtingenbaas benoemd: Joseph Maguire. De huidige directeur van het nationaal centrum voor terrorismebestrijding wordt tijdelijk overkoepelend chef van zeventien Amerikaanse inlichtingendiensten, die sinds de aanslagen op 11 september 2001 onder één leidinggevende vallen.

De vorige inlichtingenchef, Dan Coats, maakte eind vorige maand zijn vertrek bekend. Een reden werd niet bekendgemaakt. Trump roemde hem voor zijn "grote verdiensten voor het land", maar de twee hadden over veel zaken onenigheid.

In het openbaar botsten ze over de Russische rol in de verkiezingscampagne. Volgens de inlichtingendiensten is Trump door de Russen gesteund. Trump ontkent dat stellig.

Ambassadeur Nederland

Als opvolger van Coats had Trump eerst de Republikeinse politicus John Ratcliffe naar voren geschoven. Het tamelijk onbekende lid van het Huis van Afgevaardigden werd door de Democraten als ongeschikt bestempeld en zelfs een aantal Republikeinen zag het niet zitten. Daarop trok Ratcliffe zich terug.

Een van de kandidaten voor de permanente positie van inlichtingenchef is Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland staat volgens The New York Times en The Wall Street Journal hoog op Trumps lijstje. Andere kandidaten zijn de Republikeinse Congresleden Mike McCaul en Devin Nunes.

Maguire maakte eerst carrière bij de Amerikaanse marine. Op Twitter loofde Trump hem daarvoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl