Matteo Salvini EPA

De leider van de Italiaanse coalitiepartij Lega, Matteo Salvini, dringt aan op nieuwe verkiezingen. Hij zei in een toespraak dat hij niet gelooft dat de verschillen in de coalitie kunnen worden overbrugd en dat de enig mogelijke vervolgstap wat hem betreft nieuwe verkiezingen zijn.

Premier Giuseppe Conte zei in een reactie dat "het niet aan de minister van Binnenlandse Zaken (Salvini, red.) is het parlement bijeen te roepen of de agenda van een politieke crisis te bepalen". Conte bezwoer dat het een "transparante regeringscrisis" zou worden. Volgens hem is Salvini een uitleg verschuldigd "aan het land en de kiezers die geloofden in het vooruitzicht van verandering, over waarom hij voortijdig en bruusk de regering laat vallen".

Breekpunt

"Het was eigenlijk vanaf het begin al een regering die constant ruzie met elkaar had en het was dus eigenlijk wachten op het moment dat het breekpunt zou komen", zei correspondent Mustafa Marghadi in Nieuwsuur.

Dat kwam afgelopen week toen de regering ging stemmen over de Treno Alta Velocità (TAV), een hogesnelheidslijn van zo'n 270 kilometer lang die moet worden aangelegd tussen Frankrijk en Italië. In het midden komt een tunnel door de Alpen van bijna 60 kilometer lang. "Dat is een project waar de Vijfsterrenbeweging altijd tegen is geweest en de Lega altijd voor. Nu heeft de Vijfsterrenbeweging tegen dat project gestemd en Salvini vindt dat hét moment om het kabinet te breken."

Zelf premier worden

Salvini wil volgende week, midden in de Italiaanse zomervakantie, een vertrouwensstemming om te laten zien dat er geen meerderheid meer is in het parlement. Volgens Marghadi wil Salvini hiermee bereiken dat er nieuwe verkiezingen komen en dat hij zelf gekozen wordt als premier.

Salvini en zijn partij zijn sinds de laatste verkiezingen enorm gegroeid in de peilingen. Bij de verkiezingen vorig jaar maart kregen ze maar zo'n 17 procent van de stemmen, terwijl de Vijfsterrenbeweging zo'n 35 procent van de stemmen wist binnen te halen. Maar bij de Europese verkiezingen in mei dit jaar bleek dat volledig te zijn omgedraaid.

Het zou zomaar kunnen dat hij 40 procent van de stemmen krijgt. En dat is met alle ingewikkelde regels in Italië een absolute meerderheid.

Correspondent Mustafa Marghadi

"En Salvini is zelfs nog veel verder gegroeid in de peilingen. Het zou zomaar kunnen dat hij 40 procent van de stemmen krijgt als er nu verkiezingen worden gehouden. En dat is met alle ingewikkelde regels in Italië een absolute meerderheid", zegt Marghadi.

"Hij zou dan premier worden met alleen zijn partij en mogelijk nog een andere rechtse partij. Dan kan hij eindelijk de koers varen die hij zelf wil, zonder de constante ruzies die hij het afgelopen jaar heeft gehad met de Vijfsterrenbeweging." Die zou, afgaand op de peilingen, een grote nederlaag lijden als er nu verkiezingen worden gehouden.

STER reclame