Bryer Schmegelsky en Kam McLeod
NOS NieuwsAangepast

Van moord verdachte Canadese tieners: jeugdvrienden, gamers en 'survivalists'

Zo'n twee weken was Canada in de ban van twee voortvluchtige moordverdachten. Jonge mannen van 18 en 19 jaar oud. Met de (hoogstwaarschijnlijke) vondst van hun twee lichamen gisteravond komt er een einde aan een spectaculaire klopjacht na drie moorden in korte tijd.

Hoofdverdachten Bryer Schmegelsky en Kam McLeod groeiden op op Vancouver Island, een eiland voor de kust van Vancouver. Ze waren vrienden sinds de basisschool en werkten samen bij de lokale supermarkt.

De vader van Schmegelsky zei in een interview met een Canadees persbureau dat de jeugd van zijn zoon gepaard ging met problemen. Hij had moeite met de scheiding van zijn ouders en verloor zich in het spelen van computerspelletjes en kijken naar video's op YouTube.

Hij denkt dat zijn zoon psychische problemen heeft gekregen. "Een normaal kind gaat niet het land door om mensen te vermoorden." In het interview, dat voor de vondst van de lichamen werd opgenomen, barstte hij in huilen uit. "Hij is op een zelfmoordmissie. Hij wil dat de pijn eindigt."

Bryer Schmegelsky op een foto van een beveiligingscamera

Ook kreeg de Canadese omroep CBC een foto in handen van een online gamer, waarop Bryer Schmegelsky te zien is in legeruniform. Daarnaast stuurde een anonieme kennis een foto op van een nazi-vlag die bij Bryer thuis zou hebben gehangen.

In het interview zei zijn vader dat hij niet gelooft dat zijn zoon een neonazi is. Wel vertelde hij dat ze maanden geleden samen in een legerwinkel waren en dat Bryer gefascineerd was door enkele nazispullen. "Ik heb hem daarna meteen uit de winkel gesleept."

Gamen en overleven

Een vriend van de andere verdachte, Kam McLeod, beschrijft hem als een vrolijke, wat verlegen, game-nerd. "Hij had niet veel vrienden, maar hij was echt heel grappig." De twee speelden fantasyspellen als League of Legends.

Ook zouden de tieners fan zijn geweest van het spel Rust waar spelers moeten leven in de wildernis. In die game is het de bedoeling dat je een schuilplaats bouwt en jezelf beschermt. Ook moet je water en gereedschap vinden en bijvoorbeeld dieren doden om ze te eten.

Volgens Schmegelsky's vader gingen de twee zelf ook regelmatig de bossen in om "oorlogje te spelen" en noemden ze zichzelf survivalists.

Naar de motieven voor de drie moorden blijft het gissen. En de kans dat de moorden opgehelderd worden is een stuk kleiner geworden, nu de twee hoofdverdachten dood zijn.

De politie kamde vele kilometers bos uit in de zoektocht naar de twee verdachten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl