NOS Voetbal

Negatief reisadvies belemmerde AZ om Europese tegenstander te scouten

AZ-trainer Slot heeft vertrouwen ondanks 'vreemde' situatie in Oekraïne

AZ staat vanavond in de derde voorronde van de Europa League om 19.00 uur in Odessa aan de aftrap tegen FK Marioepol. Hoewel Marioepol als eerste op het wedstrijdformulier staat, is het voor de Oekraïners geen echte thuiswedstrijd.

Het duel wordt wegens veiligheidsredenen zo'n 600 kilometer van het eigen Illitsjivets-stadion gespeeld, in de thuishaven van Tsjornomorets Odessa. In Marioepol, in het oosten van Oekraïne, is het nog te gevaarlijk volgens de UEFA.

Vanwege de grote afstand zal het stadion tegen AZ nauwelijks gevuld zijn. "Het is vreemd als je in een groot, leeg stadion speelt. Dan heeft het iets meer weg van een oefenwedstrijd voor je gevoel. De kunst is om dat gevoel niet in de wedstrijd te krijgen", zegt AZ-trainer Arne Slot daarover.

Slot ondervond meer problemen door de situatie in Oekraïne. Marioepol speelt zijn competitiewedstrijd wel gewoon in eigen stadion, maar omdat er een negatief reisadvies geldt voor het oosten van het land, heeft de analist van AZ de wedstrijd van afgelopen weekend niet in het stadion kunnen bekijken.

"We hebben ze inderdaad niet live zien spelen", zegt Slot. "In deze moderne tijd kan je veel wedstrijden van de tegenstander op video zien. Het enige wat wel zo is: als je ze in het echt ziet spelen, kan je iets beter de snelheid van het spel inschatten."

Toch denkt Slot de ploeg redelijk goed te kennen. "We hebben in de voorbereiding tegen Oleksandria gespeeld en daar hebben zij afgelopen weekend van gewonnen. Ik denk dat wij redelijk goed de kwaliteit van de tegenstander kunnen inschatten."

'Ontzettend aanvallend voetbal'

Slot gaat verder: "Wat we zondag tegen Fortuna Sittard en donderdag tegen Häcken goed hebben gedaan, ontzettend aanvallend spelen en daarnaast bijna geen counterkansen weggeven, moeten we ook tegen FK Marioepol goed op orde hebben. Dan zijn de Oekraïners te verslaan."

Arne Slot kan tegen Marioepol weer beschikken over Jonas Svensson, de rechtsback is terug na een blessure. Aanvaller Ferdy Druijff is ziek in Nederland gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl