NOS Voetbal

Brann Bergen voelt voor Numan nog steeds als een mokerslag en afgang

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

1996: deceptie PSV in Europa Cup II tegen Brann Bergen

PSV moet donderdagavond in de derde Europa League-voorronde tegen het bescheiden Haugesund een goed resultaat boeken voor een comfortabele uitgangspositie in de return. Het tweeluik lijkt op papier een formaliteit, maar in Eindhoven zul je niemand lacherig horen doen over de nummer acht uit Noorwegen.

Twee jaar geleden ging het voor PSV immers tegen een vergelijkbare tegenstander, het Kroatische Osijek, nog mis. En wie verder door de Europese PSV-geschiedenis bladert komt nog een zwarte bladzijde tegen: het debacle tegen het Noorse SK Brann Bergen.

Surplus aan kwaliteit

We gaan terug naar 31 oktober 1996. PSV beschikt in de selectie van trainer Dick Advocaat met mannen als Luc Nilis, Phillip Cocu, Jaap Stam en Arthur Numan over een surplus aan kwaliteit. De ploeg speelt in het (in 1999 ter ziele gegane) Europa Cup II-toernooi voor bekerwinnaars tegen de Noorse club de return in Eindhoven.

De verwachting is dat PSV na een verrassende 2-1 nederlaag in Bergen de boel wel rechttrekt in het Philips Stadion. Maar het loopt helemaal anders.

Mede dankzij een doelpunt van ene Tore André Flo, die later bij Chelsea en Glasgow Rangers zou schitteren, wordt PSV op eigen veld verrassend op 2-2 gehouden.

'Bel je me hiervoor?'

"Man, bel je me hiervoor? Ik had dit diep in mijn geheugen weggestopt", reageert Numan als hij naar zijn herinneringen over die donkere najaarsavond in Eindhoven wordt gevraagd.

"We hadden in die wedstrijd wel met 6-0 moeten winnen. We misten zoveel kansen, echt niet normaal. Brann Bergen kwam er twee keer uit en twee keer scoorden ze. Het was een afgang voor ons."

Arthur Numan in actie voor PSV tijdens een competitieduel met NEC in 1996

Volgens Numan, die tegenwoordig als scout voor AZ werkt, was er van onderschatting toch een beetje sprake. "We hoefden in de thuiswedstrijd maar met 1-0 te winnen en we waren gewaarschuwd door de 2-1 nederlaag in Noorwegen. Dus we dachten: dat doen we wel even. Nou, niet dus. Wat een mokerslag was het toen we eruit vlogen. Niemand had dit verwacht."

Rendez-vous in de Rangers-kleedkamer

"Je kon toen wel zien dat Tore André Flo wat in zijn mars had", aldus Numan. "Hij vertrok het seizoen erna naar Chelsea en ik kwam hem later bij Glasgow Rangers tegen. Hij begon meteen te glimlachen toen we elkaar voor het eerst in de kleedkamer de hand schudden. 'Als je voor Rangers ook maar vaak gaat scoren', zei ik nog tegen hem."

Tore André Flo, scorend voor Rangers tegen Celtic in 2000

Nog even terug naar die Noorse 'mokerslag' in Eindhoven. Volgens Numan was er na afloop vooral verbijstering in de Eindhovense kleedkamer.

"Die Noren vierden een flink feestje en wij zaten vol ontluistering voor ons uit te staren. Nee, er werd in de kleedkamer niet met schoenen gegooid. Maar het was voor iedereen wel een flinke klap. We zijn in dat seizoen gelukkig nog kampioen geworden, waardoor dit debacle wat sneller naar de achtergrond werd gedrukt."

Het avontuur van Brann Bergen strandt uiteindelijk in de kwartfinales tegen het Liverpool van Robbie Fowler en Steve McManaman. Na de toch weer verrassende 1-1 in Bergen wordt op Anfield 3-0 voor de Reds.

Numan is duidelijk over de kansen van PSV vanavond tegen Haugesund in de Europa League. "Ik heb Haugesund tijdens mijn scoutingswerkzaamheden toevallig zien spelen. Dit mag voor PSV geen probleem zijn."

"Ze hebben een bonkige spits en een lopertje aan de zijkant, maar verder viel me aan die ploeg weinig op. Ja, dat ze met z'n allen met de kont in de eigen goal hangen en op een counter loeren. Als PSV dit verliest, moeten ze ergens in Zuid-Amerika maar onderduiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl