Afvaldepot bij de Amsterdamse verwerker AEB
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Import afval wordt beperkt, maar afvalbedrijven vinden het niet genoeg

Er komt een tijdelijk verbod op nieuwe contracten voor de import van afval. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven besloten na overleg met de gemeente Amsterdam en afvalverbrandingscentrale AEB, die kampt met grote problemen waardoor de meeste ovens buiten werking zijn. Het zal zo snel mogelijk van kracht worden en wordt pas opgeheven als er niet langer afval gestort moet worden.

De afvalverwerkers vinden de maatregel van de staatssecretaris niet genoeg en zeggen dat binnenkort afval in delen van Nederland mogelijk niet meer opgehaald wordt.

In Nederland wordt in principe alle afval verbrand en wordt er niets meer gestort, maar vanwege de problemen in Amsterdam is besloten dat er op drie plekken gestort gaat worden. 20 procent van het afval dat in Nederland verbrand wordt, komt uit het buitenland.

In de ovens van AEB gaat dus niet alleen jouw afval:

De nu afgekondigde maatregel houdt in dat er geen nieuwe contracten kunnen worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden. Door grote problemen legde het Amsterdamse bedrijf begin juli vier van de zes verbrandingsovens om veiligheidsredenen stil. Daardoor kampt Nederland met een groot tekort aan capaciteit voor het verbranden van afval.

Oproep

De Vereniging Afvalbedrijven deed afgelopen weken al een oproep aan het ministerie om een plafond in te stellen. De bedrijven willen dit zodat zij contracten met buitenlandse partijen kunnen ontbinden. Ook vinden ze dat de gemeente Amsterdam nadrukkelijker zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Het afvalplafond dat nu wordt ingevoerd gaat enkel over nieuwe contracten en niet over bestaande. De Vereniging van Afvalbedrijven vindt het dan ook niet genoeg. "Als er binnen tien dagen geen oplossing komt dan wordt na volgende week geen afval meer ingezameld", zegt een woordvoerder van de vereniging.

De kans dat er niet meer ingezameld wordt is het grootst in de regio-Amsterdam, maar de woordvoerder sluit niet uit dat ook andere regio's worden getroffen.

Toekomstbestendiger

Het ministerie zegt dat het ontbinden van contracten aan de bedrijven zelf is en niet aan de rijksoverheid. Wel geeft een woordvoerder aan de komende tijd met alle partijen om de tafel te blijven voor een oplossing.

"Afvalbeleid is een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar de problemen bij het AEB laten zien, dat ook een lokale crisis landelijk tot zorgen kan leiden", zegt staatssecretaris Van Veldhoven. "Ik vind dat ons afvalbeheer toekomstbestendiger moet worden en ik ga bezien wat daar voor nodig is."

De gemeente Amsterdam laat weten dat het de afvalverwerking in de stad ziet als onderdeel van een landelijke afvalketen. "Dus het eventueel vastlopen daarvan zien we dan ook als een landelijk probleem", zegt een woordvoerder.

Advertentie via Ster.nl