NOS Nieuws

Problemen noodlijdende afvalcentrale AEB nog lang niet voorbij

Amsterdam zegt dat er een derde tijdelijke stortplaats voor afval komt. Door grote problemen bij de afvalverbrandingscentrale dreigt de verwerking van het Nederlandse bedrijfsafval en het Amsterdamse grofvuil nog altijd vast te lopen. Ook moeten er zeer waarschijnlijk nog miljoenen extra naar AEB boven op de eerder vrijgemaakte 16 miljoen euro.

Twee weken geleden werd al bekend dat er stortplaatsen bij Nauerna (Noord-Holland) en bij Lelystad (Flevoland) zouden komen. Nu blijken deze stortplaatsen niet genoeg om de problemen op te vangen. De gemeente Amsterdam zegt nog niet te kunnen zeggen waar de derde stortplaats zal komen omdat het eerst omwonenden op de hoogte wil brengen.

Verder rekent de gemeente erop dat AEB op de korte termijn weer om geld zal aankloppen. De 16 miljoen euro die de gemeente en banken eerder al hadden vrijgemaakt zijn niet genoeg. Dat concluderen onafhankelijke adviseurs die nu de situatie bij de afvalcentrale aan het beoordelen zijn. AEB zegt nog geen bedragen te kunnen noemen en ook niet wanneer ze dit verzoek zullen indienen.

Warmtelevering

Doordat in juli vier van de zes verbrandingsovens zijn stilgelegd, dreigt ook een ander probleem. AEB levert namelijk ook warmte aan zo'n 25.000 woningen en 300 grootverbruikers. De gemeente laat weten dat er dieselgeneratoren geplaatst worden om te garanderen dat de bewoners van de huizen deze winter niet in de kou komen te zitten.

Een woordvoerder van AEB laat weten dat er op het terrein van de verbrandingscentrale al 2 generatoren staan als back-up, die de woningen sowieso tot deze herfst kunnen voorzien van warmte als dat nodig is. Voor de winter worden er mogelijk nog meer dieselgeneratoren geplaatst.

Al deze oplossingen lijken vooralsnog tijdelijk te zijn. De gemeente Amsterdam en de afvalbedrijven willen nog altijd een structurele oplossing voor het probleem. Het is nu dan ook wachten tot de verschillende partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, mee zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl