Een medewerker van Philips Healthcare werkt aan een MRI-scanner
NOS Nieuws

Personeel vinden lastigst in Zeeland en Gorinchem, vooral technici onvindbaar

  • Hugo van der Parre en Winny de Jong

    redacteuren Binnenland

  • Hugo van der Parre en Winny de Jong

    redacteuren Binnenland

Werkgevers in Zeeland, de Gelderse Vallei en de omgeving van Gorinchem hebben de meeste moeite om aan personeel te komen. De arbeidsmarkt is daar het krapst: er zijn veel vacatures en weinig sollicitanten.

Vooral technisch geschoold personeel is erg moeilijk te vinden, blijkt uit de recentste cijfers van het UWV die door de NOS zijn verzameld en geanalyseerd.

Het UWV hanteert voor het meten van de spanning op de arbeidsmarkt een schaal van nul tot oneindig. Hoe hoger het getal, hoe hoger de spanning op de arbeidsmarkt voor werkgevers.

Bij 0 is de arbeidsmarkt zeer ruim: er zijn dan geen openstaande vacatures en wel beschikbare kandidaat-werknemers. Vanaf 4 is sprake van een "zeer krappe" situatie. In sommige regio's en voor sommige beroepen slaat de meter veel hoger uit. Negen maanden geleden bleek bij eenzelfde analyse vooral in de regio Amsterdam een groot tekort aan bouwvakkers.

Nu scoren vooral deze regio's hoog:

Noord-Nederland

Het ruimst is de arbeidsmarkt in Noord-Nederland. Groningen, Friesland en Drenthe hebben een waarde van rond 1,5. In vergelijking met 2018 neemt het tekort aan sollicitanten af.

Maar in heel Nederland zitten werkgevers te springen om vaklieden en technisch geschoold personeel. Machinemonteurs, elektrotechnici, loodgieters en pijpfitters zijn de meest gezochte mensen op de arbeidsmarkt. Ze zijn bijna niet te vinden. Ook aan bouwvakkers is nog altijd een groot tekort.

Daar tegenover staat dat de landelijke arbeidsmarkt heel ruim is voor maatschappelijk werkers, schilders, metaalspuiters, kappers en schoonheidsspecialisten. Voor hen is het relatief lastig om een passende baan te vinden.

Binnen beroepsgroepen zijn er regionaal forse verschillen. Machinemonteurs worden overal gevraagd, maar in Midden-Limburg is de nood wel heel hoog: de spanningsindicator staat daar op 100. Een machinemonteur onderhoudt en repareert machines en verhelpt storingen. Hij monteert en demonteert onderdelen. Vuilophalers en dagbladbezorgers worden het meest tevergeefs gezocht in het midden van Zuid-Holland.

Opvallend is verder dat de vraag naar administratief medewerkers en winkelpersoneel de laatste tijd sterk stijgt. In een jaar is de vraag naar dit type medewerker verdrievoudigd. De vraag naar ambtenaren is in minder dan een jaar verdubbeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl