ANP

Via een spandoek liet een deel van de AZ-aanhang afgelopen zondagavond geen twijfel bestaan over hoe het dacht over het aanvangstijdstip van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. 'Anti zondag 20 uur' was de simpele, maar duidelijke boodschap.

De mening van technisch manager Sjoerd Ars van Fortuna Sittard is al even helder. "Het is een vervelend tijdstip. Wij hadden liever eerder gespeeld. Dat hebben we ook aangegeven. Maar in het belang van het Nederlandse voetbal, zoals ze dat dan noemen, wordt deze wedstrijd toch om acht uur gespeeld."

Fans van AZ laten geen misverstanden bestaan over hun mening ANP

AZ-Fortuna Sittard werd inderdaad naar de avond verplaatst om de Alkmaarders zo lang mogelijk de tijd te geven na hun Europese wedstrijd van donderdag in Zweden.

Ook PSV maakt komend weekend gebruik van die mogelijkheid. De Eindhovenaren gaan donderdagavond op bezoek bij het Noorse Haugesund, drie dagen later wacht ADO Den Haag. Om 20.00 uur dus. Een week later gaan de Eindhovenaren zelfs op herhaling op dat tijdstip, wederom vanwege de Europese verplichtingen.

Voorbarig conceptprogramma

Maar de werkelijkheid is ook dat de Eredivisie CV, die namens alle clubs de commerciële belangen beheert, al langer plannen heeft om wedstrijden op zondagavond af te werken.

Pas op het laatste moment werd eerder dit jaar afgezien van een conceptprogramma waarin dit seizoen voor elke club een thuiswedstrijd op zondagavond stond ingepland.

Mattijs Manders, algemeen directeur van de Eredivisie CV, legt uit: "Dat conceptprogramma was wat voorbarig, maar we hebben altijd met alle clubs gevonden dat het goed is om op een aantal momenten op dat tijdstip te kunnen spelen."

De meningen lopen uiteen over voetballen op zondagavond

Waren de AZ-supporters al niet blij met het in Nederland ongebruikelijke moment van voetballen, voor de fans uit Sittard was het een nog veel lastiger tijdstip.

"We waren pas rond twee uur thuis", zegt Jeroen Loos. Hij was een van de 326 Limburgse supporters in Alkmaar. "Voor mij is dat geen probleem, maar ik ken er genoeg die het wel heel vervelend vinden."

"Sommigen van onze supportersvereniging moeten weer om vijf uur opstaan. Op een ander aanvangstijdstip waren we zeker met zo'n honderdvijftig man meer bij deze wedstrijd geweest. Dat maakt het wel heel zuur."

AZ-fan (7): 'Ik mag nu tot na tien uur opblijven'

Eredivisie CV-directeur Manders beseft dat de vernieuwingen door veel voetballiefhebbers (nog) niet worden toegejuicht. "Ik weet dat er kritiek is. Het is nieuw, er is weerstand, maar in de landen om ons heen wordt er ook op zondagavond gespeeld."

"En ik begrijp dat het voor kinderen een minder aantrekkelijk tijdstip is. Net als voor de mensen die maandagochtend vroeg moeten werken."

Volgens de directeur is mede daarom gekozen voor een pilot, waarbij alleen naar de zondagavond kan worden uitgeweken als clubs een Europese uitwedstrijd achter de rug hebben.

Bezoekers van AZ-Fortuna Sittard waren zondagavond pas laat thuis Pro Shots

AZ en PSV hebben dus al gebruik gemaakt van die mogelijkheid. En een telefoontje naar de KNVB leert dat er meerdere aanvragen liggen voor de komende weken.

"Maar we wachten eerst even af welke clubs er dan nog Europees actief zijn, voor we daarover een besluit nemen", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond.

"En we verplaatsen maximaal één wedstrijd per week naar zondag acht uur. Dat zal dan het duel zijn van de club die het verst heeft moeten reizen."

Volle stadions en hoge kijkcijfers

Mochten meerdere Nederlandse clubs de groepsfase van de Europa League of Champions League halen, dan zou er dus zomaar tot aan de winterstop vrijwel wekelijks op zondagavond gespeeld kunnen worden.

Manders: "We gaan zien hoe dat uitpakt, Misschien zitten de stadions vol, wordt er op tv ontzettend veel naar gekeken en is iedereen enthousiast." Misschien ook niet, de tijd zal het leren.

STER reclame