Calvin Stengs juicht na zijn goal tegen Häcken

Toptalenten helpen AZ in Zweden eenvoudig naar derde voorronde Europa League

AZ heeft zich overtuigend geplaatst voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. In Zweden werd BK Häcken dankzij doelpunten van Myron Boadu, Calvin Stengs en Oussama Idrissi makkelijk aan de kant gezet: 0-3.

Voor Idrissi was het zijn eerste basisplaats tijdens het tweeluik. De Marokkaans international speelde in het heenduel, dat in 0-0 eindigde, niet vanaf de aftrap. De buitenspeler nam donderdagavond in Zweden de plaats in van Albert Gudmundsson.

In Alkmaar liet een week geleden het aantal kansen te wensen over. Dat was in Zweden wel anders. Het sterkere AZ had voor rust de beste mogelijkheden. Owen Wijndal schoot van dichtbij knullig over en Stengs zag zijn schot gekeerd worden. Idrissi scoorde vervolgens wel, maar zijn goal werd vanwege buitenspel afgevlagd.

IJskoude Boadu

Vijf minuten voor rust, in een fase dat de kansen juist uitbleven, kwam AZ eindelijk op voorsprong. Idrissi gaf een prachtige steekpass op Boadu en de 18-jarige jongeling schoof de bal rustig onder Peter Abrahamsson door.

Een verlenging in Gothenburg was daardoor uitgesloten. Häcken, dat in al zijn elf eerdere Europese thuisduels gescoord had, moest er plots twee maken, maar kwam geen moment in de buurt van keeper Marco Bizot. AZ bleef eenvoudig overeind en via de 20-jarige Stengs en de 23-jarige Idrissi (beide op aangeven van Boadu) stokte de teller bij 0-3.

Afscheidswissel Til?

Twintig minuten voor tijd verliet aanvoerder Guus Til het veld. De middenvelder staat in de belangstelling van Spartak Moskou en heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van AZ gespeeld. Aanwinst Jordy Clasie loste hem af.

Volgens de enkelvoudig international is een vertrek aanstaande. "Ik ga de supporters allemaal missen. Het is een kwestie van tijd voordat er een definitieve klap op gegeven wordt", zo verklaarde hij na afloop tegenover Veronica.

AZ-trainer Arne Slot genoot vanaf de bank in Zweden. Hij zag dat zijn aanvallers op dreef waren, maar loofde ook de verdediging. "We hebben zo goed als niks weggegeven."

Dankzij de overtuigende zege staat AZ net als PSV en Feyenoord in de derde voorronde van de Europa League. De tegenstander van AZ is ook al bekend. De Alkmaarders spelen volgende week donderdag tegen FC Marioepol uit Oekraïne.