Hirving Lozano op de bank in Enschede Pro Shots/NOS

Daar zat hij dan, PSV-sterspeler Hirving Lozano, op de bank in Enschede. Negentig minuten lang bleef de Mexicaan zitten. "Hij leek wel een verongelijkt kind", aldus Volkskrant-journalist John Volkers in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

De opvallende afwezige binnen de lijnen bij PSV was onderwerp van gesprek in het radioprogramma. Volkers stoorde zich aan de manier waarop Lozano in de dug-out zat op bezoek bij FC Twente (1-1).

"Het is niet te geloven. Hij verdient een keurig salaris, dat ongetwijfeld elke maand netjes wordt overgemaakt. Dan kun je toch ook wel op een behoorlijke manier, ook op de bank, meedoen aan het spel? Het is een klier, een druiloor."

Erik van Haren volgt PSV namens De Telegraaf. "Ik merk dat hem intern ook verweten wordt dat hij geen teamspeler is. Hij is daar lang mee weggekomen, mede dankzij de aanwezigheid van Luuk de Jong."

'Lozano was een verongelijkt kind op de bank van PSV, ongelooflijk'

Van Haren licht toe: "De Jong legde elk duel een marathon af en verdedigde mee tot aan het eigen zestienmetergebied. Die is nu weg en Lozano moet zelf meeverdedigen en zijn taken uitvoeren. Als hij dat niet goed doet, dan snap ik dat je hem als trainer moet slachtofferen."

Volgens Van Haren ontstaat er anders tweespalt binnen de selectie. "Andere jongens denken dan ook: als Lozano zijn taak niet hoeft uit te voeren, waarom ik dan wel?"

'Mannetje'

"Lozano is ook in zichzelf gaan geloven na zijn goede eerste jaar bij PSV en het WK daarna", zegt Simon Zwartkruis, journalist van Voetbal International.

"Ik hoorde mensen in Mexico al zeggen dat het wel een mannetje was. Dat betekent dat je hem achter de vodden aan moet zitten, omdat hij anders kuren gaat vertonen."

Met of zonder Lozano: het lukt PSV maar niet om wedstrijden te winnen aan het begin van het seizoen. Uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League, tussendoor de strijd om de Johan Cruijff-schaal verloren en de eerste wedstrijd in de competitie eindigde in een gelijkspel.

"PSV moet uit die negatieve spiraal komen", stelt Van Haren, die terugdenkt aan de situatie van twee jaar terug, toen PSV zich blameerde in de voorrondes van de Europa League tegen NK Osijek. "Maar acht maanden later werden ze wel kampioen."

Onderschatting?

Na een lang seizoen vierde FC Utrecht vorig jaar feest dankzij het behalen van een Europees ticket. Maar na twee wedstrijden tegen Zrinjski Mostar zit het er alweer op voor het elftal van John van den Brom.

Het is niet voor het eerst dat het de winnaar van de play-offs niet lukt om de groepsfase van de Europa League te halen. Sterker nog: het lukte in tien jaar tijd slechts één ploeg: FC Utrecht in 2010.

'In Nederland denken we vaak dat we de uitvinders van het voetbal zijn'

Volgens Zwartkruis kan dat weleens te maken hebben met onderschatting van de tegenstander. "Dat ligt ook aan onze volksaard", zegt de voetbaljournalist.

Hij haalt een anekdote van Ruud Gullit aan. "Hij heeft mij weleens verteld dat overal waar hij komt in het buitenland, ze zeggen dat daar 'de uitvinders van het voetbal' weer zijn. Dat gevoel hebben wij toch een beetje."

STER reclame