NOS

Als Oussama Tannane bij het wisselen van zijn Vitesse-shirtje wat te zwaar oogt, voelt Theo Janssen zich de laatste die daar kritiek op mag hebben.

"Ik kwam na de zomer ook weleens te zwaar op de club. Dan zag ik de andere jongens kijken: zo, jij moet aan de slag", herinnert de vermaarde linkspoot zich. "Maar als we voetbalden, kon ik wel negentig minuten vol gaan."

Tannane houdt dat dus niet vol. Maar, hij is niet de enige die in Studio Voetbal flinke kritiek te verduren krijgt. Zowel Ajax, Feyenoord als PSV verliest namelijk punten op de eerste speeldag in de eredivisie. Drie topclubs met een verhaal apart.

Te beginnen met landskampioen Ajax, waar werd geklaagd over de voorbereiding die vanwege de vele late instromers geen goede was.

Ten Hag moet niet zeuren

Trainer Erik ten Hag moet niet zeuren, vindt Rafael van der Vaart. De oud-Ajacied ergert zich kapot aan de reacties uit Amsterdam na de remise bij Vitesse.

"Een bal van a naar b moet altijd mogelijk zijn. Of je nou honderd keer samenspeelt of niet. Dit heeft niks te maken met wel of geen voorbereiding, maar met scherpte", vervolgt Van der Vaart.

Van der Vaart: 'Een bal van a naar b moet altijd mogelijk zijn'

"Goede voetballers spelen altijd goed samen", staat Janssen hem bij. Ajax heeft volgens hem gewoon een voorbereiding kunnen draaien, ook al waren de Amsterdammers dan niet compleet. "Maar misschien moet je dan ook eerst met die andere spelers starten."

Pierre van Hooijdonk is het daar niet mee eens, want met het oog op de Champions League-duels met PAOK snapt hij dat Ten Hag zijn beste spelers zo snel mogelijk fit wil hebben. En ze dus ondanks een gebrek aan wedstrijdritme gewoon opstelt.

"Ik heb zaterdag van Ajax wel weer een aantal vlagen gezien die me doen denken aan vorig seizoen. En dat is bij PSV wel even anders."

PSV'er Lozano op weg naar Napoli

De Eindhovenaren verloren van Ajax om de Johan Cruijff-schaal, werden door Basel uit de Champions League gehouden en laten nu twee punten liggen tegen nieuwkomer FC Twente. Sterspeler Hirving Lozano bleef negentig minuten op de bank, wat voor de nodige ophef zorgt. Arno Vermeulen weet dat een transfer naar Napoli aanstaande is.

Vermeulen: 'Transfer Lozano naar Napoli bijna rond, gaat nog om portretrechten'

Trainer Mark van Bommel zegt dat hij zijn keuze puur maakte op sportieve gronden, maar dat geloven ze aan tafel niet.

"Ik denk dat er veel meer aan de hand is geweest", aldus Van der Vaart.

"Er is gewoon een akkefietje geweest", denkt Janssen.

Los van alle transferperikelen oogt PSV niet fris, met keeper Jeroen Zoet voorop. "Zoet zit niet goed in zijn vel", constateert Vermeulen.

Afellay reddende engel

Is aanvoerder Ibrahim Afellay in staat om PSV binnenkort weer van de nodige impulsen te voorzien? "Als Afellay weer helemaal fit wordt, zal het geen reddende engel worden. Wel een bruikbare kracht", denkt Van Hooijdonk.

Nog grotere zorgen zijn er volgens hem bij Feyenoord, dat maar ternauwernood een thuisnederlaag tegen Sparta wist te voorkomen.

Kan trainer Jaap Stam met zijn ploeg nog een rol van betekenis spelen in de strijd bovenin? "Ik heb altijd gezegd dat er een schip met geld moest binnenvaren om op korte termijn het gat met Ajax en PSV op te vullen."

Vermeulen schetst de situatie bij Feyenoord na overname door investeerders

Dat geld komt er mogelijk snel, maar Arno Vermeulen vraagt zich af of Feyenoord ook op lange termijn beter wordt van de investeerders die nu in Rotterdam-Zuid op de deur kloppen. "Ze willen heel veel invloed op het beleid, hè?"

Ook in Amsterdam lijkt de kassa snel weer te gaan rinkelen, nu Real Madrid concreet is voor Donny van de Beek.

'Al het gevaar bij Ajax komt bij Van de Beek vandaan' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik vind het lastig te zeggen of Van de Beek er klaar voor is", aldus Van der Vaart, die vanuit Spanje veel wordt gebeld voor zijn mening over de middenvelder. "Hij heeft niet de uitstraling van Paul Pogba. Hij is een werker, blijft lopen. Maar dat hebben ze daar wel nodig."

Van der Vaart vond Van de Beek zaterdag met afstand de beste man bij Ajax. Dus geniet hij liever nog even van zijn spel in Amsterdam, zolang het nog kan.

STER reclame