Ajax laat bij Vitesse direct twee punten liggen in rommelig duel

Bekijk de samenvatting van Vitesse-Ajax: 2-2

Landskampioen Ajax is het nieuwe seizoen in de eredivisie begonnen met een gelijkspel tegen Vitesse. De Amsterdammers wonnen voor het derde seizoen op rij hun openingswedstrijd niet (2-2).

Hakim Ziyech verscheen ondanks een trainingsachterstand in Arnhem aan de aftrap bij de Amsterdammers, omdat nieuweling Quincy Promes door een lichte blessure weinig had kunnen trainen de afgelopen week. Nicolás Tagliafico nam achterin de plek weer over van Sergiño Dest. Verder trad Ajax met dezelfde spelers aan die zeven dagen geleden ten koste van PSV beslag legden op de Johan Cruijff-schaal.

Basiskrachten Perr Schuurs en Razvan Marin, die het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong moeten opvangen, zagen er niet lekker uit toen Vitesse in de openingsfase via Matus Bero de leiding greep. André Onana was kansloos op het door Schuurs van richting veranderde schot, maar de vraag was vooral hoe Bero zo vrij kon opduiken in de Amsterdamse zestien.

Gelijkmaker

Donny van de Beek leek in elk geval geen moment te verkrampen van de interesse die Real Madrid in hem toonde. De middenvelder was voor rust bij zowat elke Ajax-aanval betrokken en zette na een halfuur op aangeven van Ziyech met een hard schot de gelijkmaker op het bord.

Vitesse leek zijn kruit in het eerste kwart van de wedstrijd al verschoten te hebben. Absolute uitblinker was doelman Remko Pasveer, die vlak voor de Amsterdamse gelijkmaker nog een schot van Daley Blind tegen de lat zag gaan.

Riechedly Bazoer kan zijn geluk niet op na zijn 2-1 tegen Ajax
    Donny van de Beek (r) maakte er 1-1 van
    Arnhemse vreugde na de 1-0 tegen Ajax
    Donny van de Beek in duel met Riechedly Bazoer

Vitesse kende de afgelopen maanden eveneens een grondige renovatie, na het vertrek van onder anderen de architect op het middenveld Martin Ødegaard. De Arnhemmers hopen nu op bevliegingen van de grillige Oussama Tannane en Riechedly Bazoer.

Uitgerekend laatstgenoemde, die in Amsterdam als tiener uitgroeide tot Oranje-international, zette Vitesse opnieuw op voorsprong. Nadat de thuisploeg in de rust weer op adem was gekomen, kreeg de middenvelder alle gelegenheid om zich vrij te draaien en Onana kansloos te laten met zijn schot in de verre hoek.

VAR

Ajax was daarvoor al gewaarschuwd, toen Tagliafico vlak daarvoor Bryan Linssen omver had gelopen, maar de VAR dat niet zwaar genoeg vond voor een penalty. En de videoscheidsrechter bezorgde Ajax daarna nog een keer een angstig moment, toen Dusan Tadic hard en hoog de 2-2 binnen ramde. Na het uitgebreid bekijken van de beelden bleek het net geen buitenspel.

Het beeld van de rommelige wedstrijd werd toch vooral getekend door de vele kansen die Ajax miste, met wederom een bedenkelijke hoofdrol voor Marin. Nadat Pasveer een inzet van Ziyech had gestopt, schoot de ongelukkige Roemeen voor praktisch leeg doel over.

Ajax miste volgens trainer Erik ten Hag vooral wedstrijdritme, om ondanks het overwicht afstand te nemen van de Arnhemmers. Zo bleef de thuisploeg dus op de been, zelfs nadat Bazoer in de slotfase met zijn tweede geel van het veld was gestuurd.

Bekijk hieronder de reacties van Erik ten Hag, Leonid Sloetski, Daley Blind, Riechedly Bazoer en Donny van de Beek: