Handelaren in actie op Wall Street
NOS NieuwsAangepast

Beurzen wereldwijd in het rood, grootste verlies Dow Jones dit jaar

De aandelenbeurs in New York is vanavond fors in het rood geëindigd. Een uur voor sluiting noteerde de belangrijkste graadmeter, de Dow Jones-index, een verlies van maar liefst 3,6 procent. In het laatste uur herstelde de Dow enigszins om te eindigen met een verlies van 2,9 procent (767 punten); het grootste verlies op één dag dit jaar.

De hardste klappen waren voor de aandelen in de banken- en technologiesector. Apple en de Bank of America zagen 5 procent van hun waarde verdampen. Facebook, Netflix en Amazon doken drie procent in het rood.

De beurzen in Europa en Japan schreven ook grote verliezen. De Amsterdamse AEX eindigde 2,4 procent in het rood, de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen raakten tot 2,5 procent kwijt. De Japanse Topix en Nikkei bereikten het laagste punt sinds januari dit jaar.

De slechte start van deze week volgt op een slecht einde vorige week, toen bijvoorbeeld de AEX al 3,2 procent verloor. De belangrijkste Amsterdamse graadmeter stond twee weken geleden nog op het hoogste punt van dit jaar met 583 punten. Vanmiddag was dat 540 punten, een daling van pakweg 7 procent.

Chinese goederen

Wereldwijd staan de koersen onder druk sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige week aankondigde een nieuwe importheffing te willen invoeren van 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Vandaag kwamen de tegenmaatregelen van China. Het land liet de waarde van de eigen munt zakken naar het laagste niveau in elf jaar en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op. China is één van de grootste importeurs van bijvoorbeeld Amerikaanse sojabonen.

Waar gaat de handelsoorlog tussen de VS en China eigenlijk over? Bekijk het in onderstaande video:

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

Door de escalatie van vandaag in de handelsoorlog vluchtten beleggers van aandelen naar relatief veiligere beleggingen als staatsobligaties en goud. De prijs van het edelmetaal steeg in de afgelopen dagen al met 3 procent.

China en de Verenigde Staten zijn nu al meer dan een jaar verwikkeld in een handelsoorlog. Over en weer hebben de landen elkaar importheffingen opgelegd.

Opvallend in New York waren de plussen voor vuurwapenfabrikanten zoals Outdoor Brands Corp en Smith & Wesson. Deze stijgende koersen worden door analisten toegeschreven aan de aanslagen dit weekend in de VS, waarbij tientallen doden vielen.

Na dit soort incidenten klinkt vaak de roep om strengere regels voor de aanschaf van wapens. Dat zou voor een tijdelijke verkoopstijging kunnen zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl