NOS Sport

Volleybalsters lopen kwalificatie Spelen mis na nederlaag tegen Italië

Volleybalsters in drie sets ten onder tegen Italië op OKT

De volleybalsters van Oranje zijn er op het olympisch kwalificatietoernooi niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In wat vooraf 'de wedstrijd van het jaar' genoemd werd, ging Nederland in drie sets ten onder tegen Italië (23-25, 17-25, 22-25). In januari heeft Oranje nog een laatste kans om zich te plaatsen voor Tokio 2020.

De start van de formatie van bondscoach Jamie Morrison was niet best. De set-up van Laura Dijkema kwam vaak niet aan en Lonneke Slöetjes, normaal zo belangrijk, had haar avond niet. Italië stond in een mum van tijd met 10-4 voor en dacht de eerste set al binnen te hebben.

Egonu torent boven het net uit

Met de komst van spelverdeelster Britt Bongaerts ging het echter ineens even lopen bij Oranje en bij 15-15 was het gapende gat gedicht. De Italiaansen hebben echter Paola Egonu in de gelederen en de 20-jarige ster was nauwelijks af te stoppen. Bijna in haar eentje bezorgde ze haar land de eerste twee sets.

Nederland moest het vooral van de pegels en blocks van Robin de Kruijf hebben. De rest gaf vaak niet thuis. Oranje had in beide sets geen moment op voorsprong gestaan en dat lukte ook in de derde set niet. Weer maakte Nederland een grote achterstand goed (van 6-13 naar 20-20). Daar bleef het echter bij en dus ging het ticket naar Italië.

Teleurstelling overheerst

Trainer Jamie Morrison was teleurgesteld na afloop van het duel. "We verloren een set met twee punten en eentje met drie punten. We hebben gevochten, maar moeten dit een plekje gaan geven. We hebben van een sterke ploeg, met een hele sterke speler, Egonu, verloren."

Balende De Kruijf: 'Het heeft er de hele wedstrijd niet ingezeten'

De nederlaag kwam ook hard aan bij De Kruijf. "We hebben geen moment op voorsprong gestaan. We vochten tegen onszelf en Italië was gewoon veel sterker. De beste heeft gewonnen."

Laatste kans in januari

Na de kwalificatierondes die dit weekend zijn afgewerkt, hebben zich zeven landen geplaatst voor Tokio. Nederland en de andere Europese landen die nog geen ticket bemachtigd hebben, hebben nog een kans om deelname aan de Spelen veilig te stellen.

Die mogelijkheid is in januari, tijdens het Europees kwalificatietoernooi. "Dat we ons nu niet geplaatst hebben is heel teleurstellend", aldus Morrison. "We gaan ons eerst voorbereiden op het EK en dan op het EKT".

Op dat Europees kwalificatietoernooi treft Nederland, de nummer vier van de Spelen van 2016, in elk geval de sterke landen Turkije en Polen.

Vooraf hoopte bondscoach Jamie Morrison nog dat Oranje het zelfvertrouwen uit de wedstrijden tegen België en Kenia mee zou nemen naar de 'wedstrijd van het jaar' tegen Italië.

Volleybalsters klaar voor Italië: 'Sterker, fitter en beter dan ooit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl