Paola Egonu
NOS Sport

Boomlange Egonu staat nog tussen volleybalsters en olympisch ticket

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Sport

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Sport

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn een wedstrijd verwijderd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Vandaag moeten ze op het olympisch kwalificatietoernooi nog een laatste, lastigste horde nemen: Italië.

Die ploeg beschikt over de boomlange Paola Egonu en met name zij zou de beul van Nederland kunnen worden, maar Oranje heeft zich specifiek op de twintigjarige topspeelster voorbereid.

Egonu is een van de meest beloftevolle volleybalsters ter wereld en onbetwist de Italiaanse sterspeelster. Ze is 1,90 meter lang, heeft veel sprongkracht en is een echte hardhitter. Met een spikehoogte (aanvalshoogte) van 3,44 meter, torent ze letterlijk en figuurlijk boven het net én het blok van de tegenstander uit.

"Het zou zomaar kunnen dat haar spikehoogte een van de hoogste in het vrouwenvolleybal ooit is", aldus voormalig profvolleybalster Judith Pietersen, die zelf tot 3,09 meter kwam. De 205-voudig international speelde regelmatig tegen Egonu en heeft haar ontwikkeling op de voet gevolgd. Ze vindt de boomlange Italiaanse een gevaar voor Oranje.

Als Paola Egonu de kans krijgt, torent ze boven het net uit

Ook volgens Pim Kamps, speler bij Orion, is ze lastig te stoppen. "Reken maar mee", zegt hij. "Het net is 2,24 meter hoog en het gemiddelde blok aan het net komt er ongeveer een meter bovenuit. Ze slaat dus letterlijk over het blok aan het net heen."

Kamps imiteerde Egonu

Kamps werd door bondscoach Jamie Morrison ingezet om de aanvallen van Egonu tijdens de voorbereidingstrainingen na te bootsen. "We hebben specifiek getraind voor het duel met Italië, en nog specifieker op het spel van Egonu", aldus Morrison. "Twee weken lang deed Kamps zich voor als Egonu tijdens de trainingen."

"Ik moest van hem alle aanvallen van Egonu terugkijken", zegt Kamps, die even lang is als de Italiaanse sterspeelster. "Tijdens de teamoefeningen stond ik op haar positie en bouwden we de aanvallen op zoals Italië dat ook doet."

Kamps weet alles over de boomlange Italiaanse. Hij kent haar voorkeuren en weet hoeveel ballen ze gemiddeld in welke richting en op welke manier slaat.

"Morrison weet dat ook", zegt Kamps, die sommige trainingen zelfs in een Italiaans shirt afwerkte. "Hij gaat de tactiek aanpassen op Egonu. Ik denk dat hij het blok iets meer langs de lijn gaat zetten en dat de verdedigers achterin het veld iets dieper gaan staan."

"Zo kunnen ballen die Egonu rechtdoor slaat, opgevangen worden door de defensie aan het net en kunnen de verdedigers achterin het veld de diagonale ballen beter opvangen", aldus de imitator van de Italiaanse.

Egonu is lang, sterk en een gevaar voor Nederland zondag

Die specifieke training is een slimme zet van Morrison, vindt voormalig volleybalster Pietersen, maar ze waarschuwt ook voor de rest van het team. "Egonu beschikt tegenwoordig over een uitgebreid pakket aan aanvalsmogelijkheden en gaat zeker punten scoren, maar ze kan de wedstrijd niet in haar eentje winnen."

Italiaans publiek

Om te kunnen winnen van Italië moeten de Nederlandse volleybalvrouwen van hun eigen kracht uitgaan, vindt de 30-jarige Nederlandse. "In de gewonnen duels tegen België en Kenia vond ik Oranje veel vertrouwen uitstralen. Het wordt een echte kraker. Hopelijk krijgen ze het Italiaanse publiek in eigen huis stil."

Dat gaat wel heel moeilijk worden, denkt Kamps. "Het wordt een echte finalewedstrijd, dus het hangt ook van de vorm van de dag af. Het niveau van de Italiaanse vrouwen is de laatste jaren flink omhoog gegaan. Samen met Egonu zijn ze op weg naar de wereldtop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl