Donny van de Beek staat voor een transfer naar Real Madrid, maar trainer Zidane heeft liever Pogba Getty
NOS Voetbal

'Als alleen Van de Beek komt en Pogba niet, is Zidane niet gelukkig'

Wanneer het grote Real Madrid jou van Ajax wil kopen, lijk je wel gek om daar nee tegen te zeggen. Maar wat als de trainer van die machtige club liever een andere speler ziet komen? En niet gelukkig is als alleen jij en niet zijn eerste keus wordt gekocht?

In de bovenstaande situatie zit Donny van de Beek, vertellen journalisten die voor twee grote Spaanse kranten, Marca en El País, werken. "De club wil Donny, maar het probleem is trainer Zinédine Zidane. Hij is helemaal gek van Paul Pogba."

Dat zegt Juan Ignacio Garía-Ochoa, de verslaggever die vrijdag al in Marca berichtte dat Van de Beek en de Madrileense club overeenstemming hebben bereikt. Alleen Real en Ajax zouden er nog samen uit moeten komen. Er wordt gesproken van een transfersom van tussen de 60 en 70 miljoen euro.

"Als Pogba en Van de Beek komen, is Zidane gelukkig. Maar als alleen Van de Beek komt, is Zidane niet heel blij", vervolgt Garía-Ochoa.

Waarom zou Real dan geen poging doen de wens van Zidane te vervullen en Pogba naar het Santiago Bernabéu halen? Dat heeft te maken met het prijskaartje dat aan de Franse middenvelder hangt: liefst 150 miljoen euro wil Manchester United voor hem hebben. Een bedrag dat Real-voorzitter Florentino Pérez niet wil neerleggen. "De club wil alleen Van de Beek", zegt Garía-Ochoa.

Dat verhaal wordt bevestigd door Diego Torres van El País. "Real bestudeert al twee maanden de mogelijkheid om Van de Beek te contracteren, maar dat is meer een politiek besluit dan een sportieve beslissing", vertelt de journalist. "Real verkeert in crisis en daarom wil Pérez een aankoop presenteren. Van de Beek is goedkoop en Pérez wil niet te veel geld aan een middenvelder uitgeven."

'Zidane wil Pogba'

Die situatie herkent Rafael van der Vaart, die in de zomer van 2008 van Hamburger SV naar Real ging. "Zo werkt dat daar. Ik werd gehaald door Ramón Calderón (toenmalig voorzitter van de club, red.), maar op een gegeven moment was hij weg en moesten alle Nederlanders weg. Zo werkt dat bij die club."

'Van de Beek is onderdeel van een machtsstrijd bij Real Madrid'

Garía-Ochoa: "Het probleem is dus niet Van de Beek, het probleem is Pogba. Als alleen Van de Beek komt, ontstaat er denk ik een probleem tussen Zidane en Real."

Torres: "Pérez is bang dat wanneer hij Van de Beek contracteert, Zidane op de persconferentie van de presentatie zegt dat hij Van de Beek helemaal niet wilde. Zidane zegt al twee weken dat hij niet alleen Van de Beek wil. Zidane wil Pogba. Punt."

'Op fietsje naar Madrid'

Betekent het dan dat de 22-jarige Nederlander helemaal niet naar Real moet gaan? "Natuurlijk wel. Als ik hem was, zou ik zelfs op het fietsje naar Madrid gaan", zegt Van der Vaart, die in de zomer van 2010 bij 'de Koninklijke' op een dood spoor belandde en uiteindelijk vertrok.

Zidane vindt Donny een geweldige speler. Als hij komt, gaat hij hem zeker opstellen.

Marca-journalist Garía-Ochoa

Volgens de ex-international is het bovendien een "ideaal moment om naar Real te gaan". "Ze hebben een slechte voorbereiding gedraaid. De fans verwachten een aankoop", doelt de oud-voetballer onder meer op de opvallende 7-3 nederlaag tegen rivaal Atlético Madrid en het feit dat slechts één zege werd geboekt in vijf oefenduels met grote clubs.

Ook de journalisten die de club intensief volgen zien dat Real op het middenveld een impuls nodig heeft. "Real heeft spelers als Van de Beek nodig. Toni Kroos en Luka Modric spelen al langer dan een jaar niet goed", zegt Garía-Ochoa van Marca.

"Zidane heeft ook geen probleem met Donny. Hij vindt hem een geweldige speler. Als hij komt, gaat hij hem zeker opstellen."

In onderstaand interview van vrijdag bevestigt Van de Beek dat er interesse is:

Van de Beek siert Spaanse kranten: 'Ik laat het op me afkomen'

Dat verwacht ook Van der Vaart. "Hij gaat heus wel aan z'n minuten komen, maar de concurrentiestrijd is bij Real heel groot. Er zal gewoon veel gewisseld worden", aldus de huidig analist van de NOS, die Van de Beek wel op het Madrileense middenveld ziet spelen. "Real is tachtig procent van de competitiewedstrijden de betere ploeg, daar past hij met zijn scorend vermogen en diepgang goed in."

"Ik denk dat Donny het verdient daarheen te gaan en dat hij een goede kans maakt te slagen. Hij is een hardwerkende, normale jongen en zal geliefd zijn. En hij speelde supergoed in de Champions League vorig seizoen. Ze weten wel wie hij is."

Eerste keuze of niet, het heeft er steeds meer schijn van dat Van de Beek volgend jaar het magische, witte shirt van Real draagt. Garía-Ochoa: "Ik denk dat Van de Beek volgende week speler van Real Madrid is."

STER reclame