NOS Nieuws

Google stopt in Europa tijdelijk met uitschrijven gesprekken Google Assistant

Google stopt met het transcriberen van gesprekken tussen gebruikers en de Google Assistent in de Europese Unie. In elk geval drie maanden lang worden de gesprekken niet opgeschreven, laat de techgigant weten aan een Duitse privacywaakhond.

Begin deze maand werd bekend dat Google-medewerkers meeluisteren met sommige gesprekken, zonder dat dat bij gebruikers bekend was. Een Belgische klokkenluider bij het Amerikaanse techbedrijf deelde zo'n duizend Nederlandse audiofragmenten met de Vlaamse omroep VRT.

Kijk en luister hier mee met wat Google-medewerkers horen van gesprekken bij mensen thuis:

Dit hoort een Google-medewerker die meeluistert, zonder dat u het weet

Het komt regelmatig voor dat de Google Assistant dingen opneemt "die duidelijk niet bedoeld zijn voor het toestel", zoals de klokkenluider het omschreef. Hij werkte voor een bedrijf dat Google inhuurde om de gesprekken uit te schrijven. Hij moest naar de gesprekken luisteren om in het systeem aan te geven dat het geen spraakopdrachten zijn.

"Kort nadat we hadden gehoord dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten", schrijft Google. Volgens het bedrijf wordt naar de fragmenten geluisterd om de dienst te verbeteren.

Deze week is ook onthuld dat Apple-medewerkers naar Siri-geluidsopnames luisteren. Eerder al werd bekend dat Amazon met Alexa hetzelfde doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl