De Britse premier Boris Johnson
NOS Nieuws

Britten steken 2,3 miljard euro extra in voorbereiding no-deal-brexit

De Britse regering zet nog eens 2,3 miljard euro apart om het land voor te bereiden op een no-deal-brexit. Daarmee komt het totaalbedrag dat de Britten dit jaar hebben gereserveerd voor een no-deal-brexit op zo'n zes miljard euro.

Het geld is onder meer voor ondersteuning van de douane en grenspolitie, het kopen en opslaan van geneesmiddelen en een grote informatiecampagne om Britten voor te lichten over de gevolgen van het vertrek uit de EU.

Minister van Financiën Javid kondigde de verhoging aan. "Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we er klaar voor zijn", zei hij. Javid herhaalde wat premier Johnson al zei: dat de Britten de EU op 31 oktober met of zonder deal verlaten. Volgens Javid is de Britse economie sterk genoeg om een no-deal-scenario op te vangen.

Verspilling

De oppositie noemt de verhoging van het budget verspilling van belastinggeld. "De regering had een no deal kunnen afwijzen en dit geld kunnen uitgeven aan scholen en ziekenhuizen", zegt Labourlid John McDonnell.

Het is geen verrassing dat er meer geld opzij wordt gezet. "Je moet de aankondiging zien als een propagandaslag. Die laat het Britse bedrijfsleven en de bevolking zien dat er geld is om de negatieve gevolgen van een no-deal-brexit op te vangen", zegt oud-NOS-correspondent Hieke Jippes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl