Bij de Inland Sea, Japan, 1960 Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken
NOS Nieuws Tech Cultuur & Media Aangepast

Facebookpagina Rotterdams museum offline gehaald om naaktfoto

De Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is ruim een dag lang offline geweest. Facebook was op een foto gestuit van de bekende fotograaf Ed van der Elsken, waarop een naakte vrouw te zien was. Dat zou de aanleiding zijn geweest om de pagina te blokkeren.

Op de foto Bij de Inland Sea uit 1960 is een naakte vrouw onder een open raam te zien. Het is bekend dat Facebook blootfoto's in sommige gevallen verwijdert als ze als aanstootgevend worden beschouwd. Voor kunst maakt het Amerikaanse bedrijf een uitzondering, en ook in reclames mag sinds enige tijd naakt te zien zijn.

Museum-directeur Birgit Donker uitte zich verontwaardigd over de beslissing van Facebook om het account te blokkeren. "Foto's van zo'n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid."

Het museum tekende beroep aan tegen de beslissing. Na ruim een dag werd de pagina weer geactiveerd.

Technische storing

Facebook zegt dat de pagina van het Nederlands Fotomuseum was geblokkeerd omdat er een foto van een naakt kind was geplaatst. Of moderators van het platform de vrouw op Bij de Inland Sea per abuis hebben gezien als een kind, is onduidelijk. Facebook zegt dat er ook sprake was van een technische storing. Daardoor werd de pagina offline gehaald, in plaats van dat alleen het bericht werd verwijderd.

"Net als bij kunst zullen mensen altijd van mening verschillen over wat wel en niet geschikt is om te publiceren op een platform zoals Facebook. We weten dat sommige mensen het niet eens zijn met onze positie - en we respecteren dat. Het is erg belangrijk voor ons om deze vraagstukken bespreekbaar te maken en van mensen te horen wat hun opvattingen zijn", laat Facebook weten.

STER reclame