NOS Nieuws

Jongerenorganisatie: xtc-gebruikers stappen te snel in de auto

De meeste jongeren die xtc hebben gebruikt stappen te snel weer in de auto, zegt jongerenorganisatie TeamAlert. Die deed een enquête onder 1460 jongeren tussen de 18 en 24 jaar die wel eens xtc slikken. TeamAlert begint vandaag een campagne over xtc en autorijden.

Gemiddeld wachten jongeren na het slikken van een pil acht uur voordat ze achter het stuur kruipen, terwijl ze veel langer zouden moeten wachten, zegt TeamAlert. Het duurt bij één pil 16 tot 40 uur voordat de bloedspiegel onder de waarde ligt waarbij weer mag worden gereden. Bij mensen die meer dan een pil slikken, duurt het nog veel langer.

Van de ondervraagde groep denkt 61 procent minder dan 16 uur te moeten wachten voordat ze weer mogen autorijden. Van de deelnemers die weleens rijden na xtc-gebruik, ongeveer 10 procent van de ondervraagden, dachten maar liefst negen op de tien gebruikers minder dan 16 uur te hoeven wachten.

Speekseltest

Zelfs als je het effect van de xtc niet meer voelt, kan het gebruik nog urenlang worden aangetoond. "Het is afhankelijk van de sterkte van de pil, je gewicht en of je hebt gegeten", zegt Hannah Hamans van TeamAlert. "En daardoor is het zo'n breed tijdsbestek."

"Door middel van een speekseltest kan worden aangetoond dat je nog onder invloed bent van xtc", zegt Hamans.

Als mensen met xtc in hun bloed worden betrapt, kan dat leiden tot een boete van 850 euro en een half jaar rijontzegging. De straffen worden hoger bij een combinatie van xtc met een andere drug of alcohol. Dan komt er al snel een taakstraf bij.

Het is dus strafbaar, maar ook gevaarlijk, zei Hamans vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Je hebt je voertuig veel minder goed onder controle, je wordt overmoedig, je kunt risico's minder goed inschatten," zegt Hamans. "Dus het is belangrijk dat er geen auto wordt gereden."

Ook het Trimbos-instituut merkt dat er veel onduidelijkheid is. "Er komen regelmatig telefoontjes binnen bij onze drugsinfolijn over hoelang mensen moeten wachten met autorijden na xtc-gebruik", zegt Eva Ehrlich van Trimbos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl