NOS Nieuws

Rijden met drugs in je bloed: 'Ik moet toch geld verdienen?'

"Het is een harde les geweest", zegt de 25-jarige man in de rechtbank van Den Haag. Op 6 maart werd hij in Boskoop achter het stuur betrapt op amfetaminegebruik, na een speekseltest. Het komt hem uiteindelijk te staan op een boete van 850 euro en een rijontzegging van een half jaar.

De man met blond stekeltjeshaar is een van de 1250 automobilisten die zijn betrapt op drugsgebruik. Sinds 1 juli vorig jaar mag de politie een speekseltest afnemen als de politie vermoedt dat een bestuurder onder invloed is van drugs.

Waarom mensen soms met cocaïne op achter het stuur kruipen, vertelt deze vrouw. Ze wil alleen onherkenbaar in beeld:

Drugs in het verkeer: 'Uit praktisch oogpunt doe ik het toch'

De NOS was bij de rechtszaken tegen drie personen die hadden gereden met drugs in hun bloed. Ze zeggen dat ze niet wisten dat het spul nog zo lang in hun lichaam te vinden was. Met andere woorden: de drie waren onwetend over het feit dat ze niet meer mochten rijden, claimen ze.

Ontslagen en rijbewijs kwijt

Bij de 25-jarige man die in Boskoop werd betrapt, werd 206 microgram amfetamine (speed) per liter bloed aangetroffen. Maximaal toegestaan is 50 microgram. Het was 3,5 dag geleden dat hij had gebruikt, zegt hij tegen de rechter.

De impact op zijn leven is groot geweest: hij werd ontslagen en moest zijn rijbewijs inleveren. Zijn baan heeft hij inmiddels weer terug, maar CV-ketels installeren kan hij niet meer, omdat hij niet mag rijden. Daarom monteert hij nu zonnepanelen, want dan kan hij meerijden met een collega. "Je raakt alles kwijt", zegt hij.

Er is geen onderscheid in hoeveel drugs je gebruikt hebt, zoals bij alcohol.

Rechter Elianne van Rens

Rechter Elianne van Rens heeft kritiek op de nieuwe wet. "Er is geen onderscheid in hoeveel drugs je gebruikt hebt, zoals bij alcohol waar je zwaarder gestraft naarmate je meer gedronken hebt. Hier is het alles of niets."

Als er ook maar een microgram meer wordt aangetroffen dan de maximale hoeveelheid, is de strafeis automatisch 850 euro boete en een rijontzegging van een zes maanden. Bij een combinatie van verschillende drugs is dat een taakstraf en komen er nog enkele maanden rijontzegging bovenop.

Joint gerookt

Dat was het geval voor een 26-jarige man in een spijkerbroek en zwarte gympen. Agenten zagen hem rijden in Rijnsburg en zijn snelheid was opvallend laag. Hij werd aangehouden en de politie rook een wietlucht in zijn auto.

Uit de speekseltest bleek dat hij had geblowd. Er zat 5,8 microgram thc in zijn bloed en 26,3 microgram cocaïne. Die avond had hij een joint gerookt, de coke had hij enkele dagen eerder op feestje gebruikt, zegt hijzelf. Zijn plan was om naar bed te gaan en hij was er naar eigen zeggen niet van bewust dat hij niet meer achter stuur mocht.

Met ov naar werk

Hij heeft spijt van zijn daad, zegt de 26-jarige in de rechtszaal. Zijn oorspronkelijke werk als storingsmonteur kan hij niet meer doen. Maar vanwege een personeelstekort werkt hij nu toch weer bij dezelfde werkgever, nu als monteur. Noodgedwongen gaat hij met het openbaar vervoer naar zijn werk.

De strafeis: 70 uur werkstraf en 15 maanden rijbewijs kwijt, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. In 2013 had hij ook al een rijontzegging gehad van 9 maanden.

De rechter neemt in zijn oordeel mee dat man zijn rijbewijs nodig heeft voor werk. De uiteindelijke straf: 40 uur taakstraf, een jaar rijontzegging, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

"Als u zo doorgaat, gaat u de gevangenis in", zegt de rechter tegen een 32-jarige, magere man in een grijs vest. De verdachte was aangehouden toen hij 150 kilometer per uur reed op een plek waar 100 was toegestaan. Er zat 78 microgram cocaïne per liter bloed in zijn lichaam, evenals 0,33 milligram alcohol.

Hij was al meerdere keren opgepakt voor autorijden zonder rijbewijs. Maar, zegt hij, hij moest wel achter het stuur. "Ik moet toch geld verdienen?" De 32-jarige werkt niet mee met een reclasseringsonderzoek, "omdat ik er geen tijd voor heb, ik moet zorgen voor de kinderen."

40 uur werkstraf en 12 maanden zonder rijbewijs, is het oordeel van de rechter. Voor de snelheidsovertreding wordt zijn rijbewijs nog eens 4 maanden extra ingetrokken. Ook krijgt hij een aanvullende boete van 800 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl