Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt bij Oranje
NOS VoetbalAangepast

Van Dijk, De Jong, De Ligt en Miedema genomineerd voor prestigieuze FIFA-prijs

Maar liefst vier Nederlanders zijn genomineerd voor de FIFA Award voor beste voetballer van het jaar. In de categorie mannen zijn dat Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, bij de vrouwen dingt Vivianne Miedema mee naar de prestigieuze onderscheiding.

De FIFA heeft vandaag de lijst met genomineerden voor zowel de vrouwen als de mannen bekendgemaakt.

Voor Miedema is het de tweede nominatie. Ook in 2017 stond de spits van het Nederlands vrouwenelftal op de shortlist, maar toen ging de prijs naar een andere Oranje-speelster, Lieke Martens. Deze keer prijkt de naam van Martens niet op de kandidatenlijst.

Voor Van Dijk, De Jong en De Ligt is het de eerste keer dat zij kans maken op de onderscheiding. De laatste Nederlandse man die op de shortlist voor de FIFA-prijs stond, was Arjen Robben in 2014.

De drie Nederlandse mannen nemen het op tegen Cristiano Ronaldo, Eden Hazard, Harry Kane, Sadio Mané, Kylian Mbappé, Lionel Messi en Mohamed Salah.

Miedema heeft elf concurrenten, onder wie wereldkampioenen Megan Rapinoe en Alex Morgan en de Franse aanvoerder Amandine Henry.

Ook Nederlandse coaches in de race

Bij de coaches maken Erik ten Hag en Sarina Wiegman kans uitgeroepen te worden tot beste coach van respectievelijk een mannenteam en een vrouwenteam.

De vier Nederlandse genomineerden kenden een ijzersterk seizoen. Van Dijk noteerde uitmuntende cijfers bij Liverpool, waarmee hij de Champions League won en net naast de landstitel greep.

De verdediger werd in april verkozen tot beste speler van de Premier League van het afgelopen seizoen en reikte bovendien met Oranje tot de finale van de Nations League.

Ook de Jong en De Ligt hadden daarin hun aandeel. Zij maakten met Ajax tevens furore in Europa en wonnen het landskampioenschap en de KNVB-beker. Mede daardoor verdienden zij transfers naar respectievelijk FC Barcelona en Juventus.

Topscorer

Miedema werd dit seizoen met Arsenal kampioen van Engeland. Ze maakte 22 goals en werd verkozen tot beste voetbalster van het afgelopen seizoen in de Premier League. Op het voorbije WK reikte ze met Oranje tot de finale, waarin de Verenigde Staten met 2-0 te sterk waren. De spits scoorde dat toernooi drie keer.

Van Dijk en Miedema werden in april verkozen tot speler en speelster van het jaar in Engeland. Bekijk in onderstaande carrousel hun reacties daarop:

De verkiezing voor FIFA-speler en -speelster van het jaar wordt gehouden onder de bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen, een select gezelschap journalisten en - via een onlinepoll - supporters.

Elke groep telt voor een kwart mee in de einduitslag, die op 23 september in Milaan bekend zal worden gemaakt. De prijsuitreiking is live te zien bij de NOS.

Niet de Gouden Bal

Sinds 2010 reikte de FIFA samen met het tijdschrift France Football de Gouden Bal voor de beste speler van het jaar uit. Aan die samenwerking kwam in 2016 een einde. Tegenwoordig hebben de FIFA en France Football elk hun eigen verkiezing.

Vorig jaar won Real Madrid-speler Luka Modric zowel de verkiezing van de FIFA als de Gouden Bal. Bij de vrouwen gingen de prijzen respectievelijk naar de Braziliaanse Marta en de Noorse Ada Hegerberg. Hegerberg werd daarmee de eerste winnares van de Gouden Bal voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl