Een Amerikaanse grenswacht fouilleert een migrant uit Guatemala terwijl diens zoontje toekijkt
NOS Nieuws

Mensenrechtengroep: VS haalt onterecht gezinnen uit elkaar bij grens Mexico

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU zegt dat het afgelopen jaar 911 kinderen zijn gescheiden van hun ouders nadat ze illegaal vanuit Mexico naar de Verenigde Staten waren gereisd. Die praktijk is vorig jaar juni formeel gestopt, maar komt volgens ACLU nog steeds geregeld voor door gesjoemel met regels. De organisatie heeft een rechter nu gevraagd om duidelijke criteria.

Een jaar geleden ontstond internationaal ophef over het scheiden van kinderen van hun ouders in opvangcentra langs de Amerikaanse grens. Dat gebeurde toen met zo'n 2700 kinderen. President Trump draaide de praktijk na felle kritiek terug; kort daarna zette ook een rechter een streep erdoor. Die liet wel ruimte voor uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een kind gevaar loopt of de ouders een strafblad hebben.

NOS-correspondent Arjen van der Horst ging vorig jaar naar McAllen in Texas, aan de Mexicaanse grens, om met eigen ogen te zien hoe dat ging:

'We zagen hoe een baby van één jaar werd weggehaald'

De American Civil Liberties Union zegt nu dat de autoriteiten die uitzonderingssituaties oprekken. Zo zou een meisje van 1 bij haar vader zijn weggehaald omdat die haar liet slapen met een vieze luier om. In een andere zaak was de reden dat een ouder ooit zonder rijbewijs had gereden. "De regering mag niet een rechterlijke uitspraak omzeilen met zaken als kleine verkeersovertredingen", zegt een ACLU-woordvoerder.

300.000 kinderen aan de grens

De mensenrechtenorganisatie baseert zich op documenten die het ministerie van Justitie heeft verstrekt. 185 kinderen waren jonger dan 5 toen ze van hun ouders werden gescheiden. In ruim twee derde van alle gevallen werden ouders volgens de documenten verdacht van strafbare feiten. In de overige gevallen was sprake van banden met criminele bendes, zorgen over de veiligheid van de kinderen of een ouder die ziek was.

De VS heeft te maken met een grote toestroom van het aantal kinderen uit Centraal-Amerikaanse landen die de grens oversteken. Sinds 1 oktober vorig jaar gaat het volgens de overheid om meer dan 300.000 minderjarigen. De meesten komen in gezinsverband, maar velen reizen alleen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl