Marc van Nimwegen
NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt strafbaar handelen hoge officieren met geheime relatie

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de twee hoge officieren die in het geheim een liefdesrelatie met elkaar hadden ook strafbare feiten hebben gepleegd. Daarnaast wil het college van procureurs-generaal de twee ontslaan, meldt het OM.

In het onderzoek zal onder meer worden bekeken of de officieren op kosten van het OM een dienstauto met chauffeur gebruikten, in hotels en restaurants verbleven en vliegreizen wijzigden, bijvoorbeeld tijdens een congres in 2012 in de Thaise hoofdstad Bangkok. Ze waren daar allebei aanwezig.

Geschorst en met verlof

Het onderzoek volgt op de bevindingen van een speciale commissie die de cultuur binnen het OM doorlichtte. De onderzoekers constateerden allerlei problemen in de OM-top die "niet als incident kunnen worden beschouwd".

De commissie werd ingesteld nadat de relatie tussen voormalig procureur-generaal Marc van Nimwegen en hoofdofficier van justitie Marianne Bloos aan het licht was gekomen. Sinds de publicatie van het onderzoeksrapport in april is Van Nimwegen geschorst en het "buitengewoon verlof" van Bloos werd verlengd.

Marianne Bloos

De relatie leidde tot flink wat rumoer binnen de OM-top. Van Nimwegen benoemde Bloos in 2011 tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. In 2014 kwamen klachten over vriendjespolitiek binnen bij NRC. Ze kwamen van anonieme klagers die binnen de top van het OM geen gehoor voor hun klachten vonden.

Het OM gaat ook onderzoeken of Van Nimwegen een aanbesteding van software inhoudelijk heeft beïnvloed. In de aanbestedingsprocedure viel de keus uiteindelijk op het bedrijf van zijn zwager. Het OM benadrukt dat Van Nimwegen en Bloos "op dit moment geen verdachten" zijn.

Twee maten

Volgens Marcel Smit, voorzitter van de justitievakbond Juvox, is het verrassend dat het OM Van Nimwegen en Bloos niet als verdachte ziet. "Er is wel een redelijk vermoeden van schuld", zegt hij. "Wat wij hier zien, is dat het OM met twee maten meet. Al die tijd zijn mensen aangebleven voor dezelfde vergrijpen waarvoor iemand die lager in de hiërarchie stond al lang op straat had gestaan."

De justitievakbond doet dan ook een oproep aan het OM om niet met twee maten te meten. "Ook als het gaat om mensen die hoog in de boom zitten, moet er adequaat worden gereageerd. Je moet niet vergeten dat deze mensen een fors salaris ontvangen wat door de belastingbetaler wordt betaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl