Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny terug naar zijn cel: 'Onverantwoord'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt van het ziekenhuis weer overgebracht naar de gevangenis, nadat hij gisteren met huiduitslag en gezwollen ogen werd opgenomen. Een van zijn eigen artsen, die hem pas vandaag mocht onderzoeken, vindt het onverantwoord.

Zij zegt dat het ziekenhuis in Moskou onjuiste analyses heeft uitgevoerd. Hem weer opsluiten kan er volgens haar toe leiden dat hij weer ziek wordt. Hij wordt behandeld met hormonen tegen de zwelling, en maakt het volgens het ziekenhuis goed. Het ziekenhuis houdt het op een allergische reactie, mogelijk door wasmiddel.

Navalny's dokters, die hem al vaker hebben behandeld, vertrouwen die officiële lezing niet:

Arts en advocaat Navalny kritisch over terugkeer naar gevangenis

Het ziekenhuis wordt geleid door een Moskous gemeenteraadslid van de partij Verenigd Rusland, die Poetin steunt.

"Dat wil niet meteen zeggen dat ze liegen. Het kan net zo goed inderdaad een allergische reactie zijn, maar enige scepsis is op zijn plaats", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Navalny werd gisteren ook al bezocht door zijn artsen. Maar zij mochten toen niet bij hem in de kamer. Via een deuropening konden ze een haar meenemen voor onderzoek.

30 dagen vast

De oppositieleider zit een celstraf uit van 30 dagen voor het oproepen tot demonstraties. Met zijn anticorruptiebeweging en politieke partij is hij een luis in de pels van de machthebbers in Rusland, die het lukt om grote groepen Russen te mobiliseren. Navalny wordt geregeld opgepakt en vastgezet.

Gisteren trad de Moskouse politie hard op tegen een demonstratie die werd gehouden uit protest tegen de gang van zaken rond de komende gemeenteraadsverkiezingen in de miljoenenstad. Ook bij het ziekenhuis waar Navalny ligt was een kleine demonstratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl