AFP
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny met 'allergische reactie' naar ziekenhuis

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vanuit de gevangenis overgebracht naar een ziekenhuis in Moskou, na een mogelijke allergische reactie. Navalny, die het gezicht is van de oppositie tegen president Poetin, werd vorige week veroordeeld tot 30 dagen cel.

Navalny is inmiddels bezocht door artsen. Die zeggen dat de oppositieleider kampt met gezwollen en rode oogleden, veel jeuk en rode bultjes in zijn nek. Ook komt er volgens hen pus uit zijn ogen. Volgens een arts is hij mogelijk blootgesteld aan een chemische stof.

Zijn woordvoerder zegt dat Navalny nog nooit in zijn leven een allergische reactie heeft gehad. Een ander lid van de oppositie zegt dat ook hij rode uitslag kreeg in zijn gezicht toen hij in juni in dezelfde cel zat.

Ondanks wat informatie van een arts en advocaat is er verder weinig bekend over de toestand waarin de oppositieleider zich bevindt, zegt correspondent David Jan Godfroid.

Wel heeft een arts tegen het Russische persbureau Interfax gezegd dat de toestand van Navalny "bevredigend" is.

Advocaat en politicus Navalny is met zijn anti-corruptiebeweging en politieke partij een luis in de pels van de machthebbers in Rusland. Hij is vaak opgepakt en vastgezet en het lukt hem om grote groepen Russen te mobiliseren.

Demonstratie

Gisteren trad de Moskouse politie hard op tegen een demonstratie die werd gehouden uit protest tegen de gang van zaken rond de komende gemeenteraadsverkiezingen in de miljoenenstad.

"Iedereen die zich daar ook maar een klein beetje ophield, is gearresteerd, net als toevallige voorbijgangers die niet meteen konden uitleggen waarom ze daar waren", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Oppositiebewegingen zeggen vandaag dat ruim 1300 mensen zijn opgepakt:

Politie in Moskou arresteert de ene na de andere demonstrant, journalist of omstander

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl