Churandy Martina na de 200 meter
NOS SportAangepast

Martina revancheert zich op 200 meter en grijpt vijfde nationale titel

Churandy Martina heeft zijn vijfde nationale titel op de 200 meter sprint te pakken. De man die altijd lacht legde de twee hectometers in 21,00 af en hield daarmee Christopher Garia net achter zich (21,05).

Afgelopen vrijdag verloor Martina nog van Hensley Paulina op de 100 meter. Paulina stond niet aan de start op de 200 meter.

Taymir Burnet, die als vierde eindigde op de 100 meter, kwam opnieuw niet langs Martina en Garia. Hij finishte na 21,08 als derde, maar is wel de enige Nederlandse atleet tot nu toe die verzekerd is van deelname op de 200 meter op de WK in Doha.

400 meter

De Nederlandse titel op de 400 meter werd gewonnen door Terrence Agard. Op zijn thuisbaan in Den Haag liet hij met 46,15 Tony van Diepen, de kampioen van vorig jaar, achter zich. Van Diepen liep 46,44 en Liemarvin Bonevacia, de bronzen medaillewinnaar van de EK in 2016, klokte af op 46,86.

Terrence Agard juicht op de NK in Den Haag

Op de 400 meter heeft nog geen enkele atleet de WK-limiet gehaald. Ook op de NK werd die kwalificatie-eis van 45,30 niet gelopen.

Als het aan Agard ligt, gaat hij de eerste zijn. "Ik heb daar vertrouwen in", zegt hij. "Het zijn vier zware jaren geweest, na een auto-ongeluk en een zware hamstringblessure. Ik heb dit seizoen drietiende boven de limiet gelopen en binnenkort ga ik kijken welke wedstrijden ik ga lopen om de eis te halen."

Tienkamp

Eelco Sintnicolaas werd voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen op de tienkamp, maar bereikte niet het hogere doel waar hij op hoopte. De WK-limiet van 8200 punten bleef namelijk met 7679 punten in Den Haag ver buiten bereik. Dat kwam mede door een teleurstellende eerste dag.

Luister hier hoe Sintnicolaas de eerste dag door kwam:

Het was de eerste tienkamp in lange tijd voor Sintnicolaas, die de laatste jaren met veel blessureleed kampte. Over drie weken heeft de 32-jarige atleet, die in 2010 tweede op de EK in Barcelona werd, nog een kans op een ticket voor Doha. Dan mag Sintnicolaas meedoen aan het Open Zweeds kampioenschap.

Dubbel voor Florant

In het hoogspringen ging de nationale titel, zoals verwacht, naar Douwe Amels. Het was zijn elfde (indoor en outdoor) NK-goud. Amels sprong 2,23 meter en deed drie pogingen op 2,28 meter. De Fries, onlangs ook al goed voor 2,25 meter, denkt binnenkort hoger te kunnen springen en droomt van de WK.

De WK atletiek beginnen 28 september in Qatar. Voor 6 september moeten atleten aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan om naar Doha te mogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl