Elijah Cummings
NOS Nieuws

Democraten beschuldigen Trump opnieuw van racistische aanvallen

De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi beschuldigt president Trump van racistische aanvallen op Congreslid Elijah Cummings. De president beschreef diens district in Baltimore in tweets als "een door ratten geteisterde rotzooi", en "het slechtst geleide en gevaarlijkste district in de VS". In het district zijn de meeste kiezers zwart.

Cummings is al sinds 1996 lid van het Huis van Afgevaardigden en is voorzitter van een invloedrijk juridisch comité. In die functie is hij onderzoeken gestart naar het beleid van Trump, onder meer naar de behandeling van migranten in detentiecentra bij de Mexicaanse grens.

Trump noemde Cummings "een bullebak", die schreeuwt tegen "de geweldige mensen" van de grensbewaking, terwijl zijn eigen district "veel erger en gevaarlijker" is.

Pelosi noemt Cummings een "voorvechter van burgerrechten en economische rechtvaardigheid en een zeer gewaardeerde collega".

Ook andere Democraten nemen het voor hem op. Presidentskandidaat Elisabeth Warren zegt dat Trump zich opnieuw een racist heeft getoond, met opmerkingen die beledigend zijn voor Cummings en de mensen die hij vertegenwoordigt. Presidentskandidaat Jo Biden zegt dat Trump opnieuw laat zien dat hij ongeschikt is voor het presidentschap.

Burgemeester Bernard Young van Baltimore noemt het volledig onaanvaardbaar dat de president zich zo denigrerend uitlaat over zijn stad.

Opvangcentra

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft eerder deze maand in een stemming tweets van president Trump over vier Democratische Congresleden als racistisch bestempeld.

Net als destijds is ook nu kritiek op de toestanden in de opvangcentra aan de grens aanleiding voor de opmerkingen van Trump. Afgelopen week verweet Cummings in een hoorzitting de regering-Trump gebrek aan empathie bij de behandeling van migranten en eiste hij een verbetering van de opvangcentra.

Rotzooi

Trump twitterde in antwoord op die kritiek dat de centra aan de grens schoon en goed georganiseerd zijn, "alleen wat overbevolkt". Cummings kan volgens hem beter teruggaan naar zijn eigen district "om daar de rotzooi op te ruimen".

Cummings zelf antwoordde daarop: "Meneer de president, ik ga dagelijks naar mijn thuisdistrict. Iedere morgen sta ik op en vecht ik voor mijn buren. Het is mijn grondwettelijke plicht de regering te controleren en het is mijn morele plicht om te vechten voor mijn mensen."

Trumps tweets kwamen kort nadat in het dagelijkse televisieprogramma Fox & Friends beelden waren uitgezonden over Baltimore waarin dichtgetimmerde huizen en straten vol rotzooi te zien waren. Daarbij zei de Fox-presentator dat "de levensomstandigheden aan de grens beter zijn dat in de grootste delen van dit district."

De beelden waren gemaakt door Kimberly Klacik, een zwarte Republikeinse uit Baltimore. Zij keerde zich na de verwijten aan het adres van Trump uit Democratische hoek tegen het idee dat de kritiek op Cummings racistisch zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl