Congreslid Ocasio-Cortez knuffelt een migrant in een detentiecentrum in Texas Joaquin Castro, Twitter

Migranten die gedwongen uit toiletten drinken, niet mogen douchen en slapen op betonnen vloeren. Dat zagen Amerikaanse Democratische congresleden tijdens een bezoek aan de detentiecentra voor migranten bij de Mexicaanse grens, zeggen ze in Amerikaanse media.

"We hebben het hier over systematische wreedheid", zegt congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op Twitter, "met een dehumaniserende cultuur die migranten behandelt als dieren". Ze noemt de detentiecentra 'concentratiekampen'. Tijdens het bezoek demonstreerden zowel voor- als tegenstanders van het beleid.

De beschrijvingen van de Democraten komen tegelijk met nieuws over besloten Facebookgroepen van grenswachten. Daarin worden grappen over de dood van migranten en racistische en seksistische memes gedeeld. Sommige daarvan waren ook gericht tegen Ocasio-Cortez, blijkt uit een publicatie van de Amerikaanse onderzoeksjournalistieke website ProPublica.

De agenten in de detentiecentra gedroegen zich ook respectloos tegenover congresleden tijdens het bezoek, schrijft Ocasio-Cortez op Twitter. Terwijl de Congresleden hun telefoon moesten inleveren, zag ze agenten die lachend foto's maakten. "Stel je voor hoe ze de gevangen vrouwen binnen behandelen."

Ocasio-Cortez schreeuwde "op een bedreigende manier" naar de agenten, volgens anonieme ooggetuigen tegen Fox News. Het congreslid reageerde: "Ze zijn gewoon boos dat ik hun inhumane gedrag laat zien."

STER reclame