1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Meer dan duizend arrestaties bij protesten in Moskou

De Moskouse politie is hard opgetreden tegen de grote demonstratie die vanmiddag zou worden gehouden uit protest tegen de gang van zaken rond de gemeenteraadsverkiezingen. Er was een grote politiemacht op de been om het protest in de kiem te smoren.

"Iedereen die zich daar ook maar een klein beetje ophield, is gearresteerd, net als toevallige voorbijgangers die niet meteen konden uitleggen waarom ze daar waren", zegt correspondent David Jan Godfroid. Halverwege de avond waren 1074 mensen opgepakt, meldt de politie in de Russische hoofdstad.

Vanmiddag was al te zien hoe betogers een voor een werden meegenomen:

Politie in Moskou arresteert de ene na de andere demonstrant, journalist of omstander

Volgens de autoriteiten deden er zo'n 3500 mensen mee aan het protest. Voor de betoging was geen vergunning verleend.

Kandidaten

Aanleiding voor de demonstratie is het weren van kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen in september. Volgens de autoriteiten hebben de bewuste kandidaten niet voldoende ondersteunende handtekeningen verzameld; de oppositie zegt dat dat niet waar is.

De oppositie hoopt door de gemeenteraadsverkiezingen voet aan de grond te krijgen in Moskou. In het verleden bleken kandidaten die door het Kremlin worden gesteund minder populair te zijn in de hoofdstad dan in andere steden.

"Je moet je bedenken dat de kandidaten die niet mee mogen doen onafhankelijke kandidaten zijn, die het opnemen tegen de Poetin-partij Verenigd Rusland. Die wordt steeds minder populair in het land, en zeker hier in de stad. Die kandidaten maken best kans om te winnen en dus zetels te bemachtigen in de gemeenteraad en in de raden van de deelgemeenten. Dat ziet Poetin niet graag gebeuren."

Swipe hier door meer beelden van het protest:

 • REUTERS
  Dit is een van de arrestanten
 • REUTERS
  Een vrouw praat tegen een agent bij de demonstratie
 • REUTERS
  Hier proberen betogers hekken te verwijderen
 • REUTERS
  Ondertussen leest deze vrouw de grondwet voor aan agenten
 • REUTERS
  Honderden mensen zijn opgepakt

Afgelopen nacht en vanochtend hield de politie al een aantal prominente leden van de Russische oppositie aan. Zo werd de flat van Ilja Jaschin doorzocht, een bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalny.

Hij schrijft op Facebook dat hij is opgepakt en de stad uit is gezet. Kira Jarmysj, woordvoerster van Navalny, liet via Twitter weten dat zij vanochtend ook is opgepakt. Andere oppositieleden melden dat hun huizen zijn doorzocht.

Woensdagavond werd Navalny zelf al gearresteerd en een maand vastgezet vanwege het organiseren van de demonstratie van vandaag. Hij zou regels rond de organisatie van een demonstratie herhaaldelijk hebben overtreden.

EPA
Oppositieleider Navalny werd woensdag opgepakt

De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, kondigde al eerder op sociale media aan dat de autoriteiten "krachtig" zouden optreden om de orde te bewaren. Hij zei dat er berichten waren over ernstige provocaties, die "een bedreiging vormen voor de veiligheid, het leven en de gezondheid van mensen".

Vorige week trok een demonstratie waarin werd geëist dat de gemeenteraadskandidaten alsnog worden geregistreerd, zo'n 20.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl