Agenten zijn ter plekke na de moord in november 2017
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders krijgen doodstraf voor vergismoord in Marrakesh

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

In Marokko zijn twee Nederlanders veroordeeld tot de doodstraf voor een vergismoord. De moord vond plaats in café La Crème in Marrakesh in november 2017.

De twee mannen, Shardyone S. (30) en Edwin R.M. (26), wilden volgens de rechter de Marokkaans-Nederlandse eigenaar van het café vermoorden, maar zouden zich hebben vergist. De rechtbank zegt dat ze in plaats daarvan de zoon van een Marokkaanse rechter hebben vermoord. Bij de aanslag raakten ook twee mensen gewond.

Ontkenning

De twee verdachten ontkennen betrokken te zijn bij het misdrijf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat alle Nederlanders recht hebben op consulaire bijstand. "Het is aan de personen in kwestie al dan niet gebruik te maken van de mogelijkheid in beroep te gaan."

Mustapha el F., de eigenaar van het café en dus het beoogde slachtoffer, is ook gearresteerd. De Marokkaanse Nederlander is veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Zware straffen

Vermoedelijk is Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, betrokken bij de moord. Twee van zijn broers zouden op zijn verzoek materiaal hebben aangeleverd voor de moord en de logistiek hebben geregeld. De broers zijn opgepakt en nu ook veroordeeld, tot 10 en 20 jaar cel.

In totaal zijn er twintig mensen opgepakt in deze zaak, die volgens de Marokkaanse justitie ook drugshandel, ontvoering en wapenbezit omvat.

Mede dankzij buitenlandse Marokkanen tieren de drugshandel en de criminaliteit die daarmee gepaard gaat welig in Marokko. De politie probeert dat al lange tijd de kop in te drukken. Met zware straffen wil het land waarschijnlijk een signaal afgeven. De doodstraf wordt er al 25 jaar niet meer voltrokken. Buitenlandse Zaken benadrukt dat Nederland zich ook in Marokko inspant tegen de doodstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl