Kim Jong-un, volgens het staatspersbureau bij de inspectie van een nieuwe onderzeeër
NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un: rakettest was waarschuwing

De twee raketten die Noord-Korea gisteren lanceerde waren bedoeld als waarschuwing aan het adres van Zuid-Korea.

Leider Kim Jong-un wordt geciteerd in een verklaring die is verspreid door het officiële persbureau van Noord-Korea. Hij benadrukt dat hij Zuid-Korea meerdere keren heeft gesommeerd om te stoppen met het aanschaffen van "ultramoderne wapens" en het houden van militaire oefeningen. Volgens Noord-Korea zijn de oefeningen repetities voor een invasie. De verklaring is gericht aan de "Zuid-Koreaanse oorlogshitsers".

In het bericht zegt Kim dat de twee afgevuurde projectielen, die allebei zo'n 600 kilometer ver kwamen, van een nieuw type zijn. Het Zuid-Koreaanse leger zegt op basis van de vluchtgegevens dat het gaat om een raket die verwant is aan de Russische Iskander, een korteafstandsraket die ook kernkoppen kan vervoeren. Daarmee kan vermoedelijk heel Zuid-Korea worden bereikt. De raket zou vrijwel niet te onderscheppen zijn.

Kim Jong-un geeft in zijn verklaring hoog op over het "geavanceerde wapensysteem", waarvan het bezit "van grote betekenis" is voor Noord-Korea. Pyongyang maakt zich kwaad op zijn zuiderbuur omdat Zuid-Korea in Amerika veertig F-35-gevechtsvliegtuigen heeft aangeschaft.

Lager niveau

Intussen heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres opgeroepen tot hervatting van gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. Tijdens hun korte ontmoeting in de gedemilitariseerde zone hadden president Trump en Kim daar afspraken over gemaakt.

Overigens wordt in de verklaring van Noord-Korea niets gezegd over de VS, terwijl dat land in het verleden juist ook vaak doelwit was van de Noord-Koreaanse retoriek. Mogelijk is het regime beducht dat de toenadering die is ontstaan door de ontmoetingen tussen Kim Jong-un en president Trump teniet wordt gedaan. Beide landen onderzoeken of er op een lager niveau verder kan worden onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl